A nemzeti konzultáció célja Orbán politikájának igazolása

HírKlikk 2020. február 17. 16:21 2020. feb. 17. 16:21

„A nemzeti konzultációknak nincs jogi következményük, a kiértékelés folyamata nem átlátható” – idézi a DPA hírügynökség jelentését a Zeit Online és a T-online. A tudósítás Orbán Viktor évértékelőjéből azt emelte ki, hogy újfent Sorost támadta, és nemzeti konzultációt indít, hogy a magyarok ítéljék meg az igazságszolgáltatás működését, mert így akar fellépni az igazságszolgáltatás állítólagos „kinövései” ellen.

Az írás idézte a beszédet, amelyben Orbán egyebek között azt mondta: a bíróságok ítéletei „az elítélt erőszakos bűnözőket előnyben részesíti a törvénytisztelő állampolgárokkal szemben”.  A kormányfő olyan esetek ezreire hivatkozott, amikor a magyar államnak kárpótlást kellett fizetni elítélteknek, mert a börtönkörülmények nem felelnek meg a törvényben foglaltaknak.

Orbán ezúttal is támadta Soros Györgyöt, és azzal vádolta, hogy muzulmánok tömeges európai bevándorlását szervezi.

Kilátásba helyezte, hogy a tervezett konzultációban lesz majd olyan kérdés is, amely a romák egy csoportjának fizetendő kártérítésről szól – azért ítélt nekik kártérítést a bíróság, mert az iskolában elkülönítetten tanították őket. Orbán szerint „senki ne kapjon pénzt, aki nem dolgozott meg érte”.

A „nemzeti konzultációnak” nevezett eljárás keretében kérdőíveket küld ki a kormány az összes háztartásnak. A kérdések megfogalmazása szuggesztív, és céljuk Orbán politikájának igazolása – áll a tudósításban.