A néppárt frakciója nincs rászorulva a Fidesz szavazataira

HírKlikk 2021. március 5. 08:28 2021. márc. 5. 08:28

Elsősorban Orbán Viktor egója számára volt döntő a kérdés, hogy kilép-e az EPP-frakcióból, vagy kizárják onnan. Az érdeklődő közvélemény azonban feltehetően úgy fogja fel a történteket, hogy hossza huzavona után végre megszületett az immár halaszthatatlanná vált döntés az irányvonalról – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung

Egy nacionalista, az „illiberális demokrácia” zászlóvivője egyszerűen nem illik egy olyan polgári szerveződésbe, amely generációk óta viszi előre az európai integrációt. Az EU-ban jó okkal sok mindent lehet bírálni, de az európai jogharmonizálás az EU módszerének egyik központi eleme. Aki ezt megsérti, az nem jó helyen van Kohl és Juncker frakciójában. 

Az EPP frakciója nincs rászorulva a Fidesz szavazataira, mert a többséget többnyire a szociáldemokratákkal, a liberálisokkal és a zöldekkel keresi. Az ettől jobbra álló frakciókban Orbán embereinek sokkal kevesebb lesz a befolyása a törvényhozásra, és ez a miniszterelnökre is érvényes. Orbán nem csupán a kereszténydemokrata fügefalevelet veszíti el, amely az európai jobboldali populistákkal nyilvánosan folytatott flörtjei ellenére mindig is lényeges volt számára, hanem nagyon fontos pártpolitikai kapcsolatokat is veszít. Az Európai Néppártba tartozik ma is Európa legtöbb állam- és kormányfője, így Németország is – írta a lap kommentárjában. 

(A cikk csak a Frankfurter Allgemeine Zeitung előfizetők számára olvasható.)