A NER az Andrássy úti palotákat is lenyúlja

HírKlikk 2021. május 17. 08:41 2021. máj. 17. 08:41

Ahogy bekebelezik a Városliget és a környék villáit, a Budai Vár történelmi épületeit, úgy viszik az Andrássy úti palotákat is.

Az Orbán-kormány és NER-lovagjai egymás után kebelezik be Budapest patinás negyedeit. A recept ugyanaz: az ingatlanokat árverésen, kézen-közön, cserével, vásárlással vásárolják fel, ha kell kiebrudalnak könyvtárat, múzeumot, más cégeket, majd – esetenként állami forrásokból – felújítják és magukra csukják az ajtót. A felújított villák, paloták közül néhány sokcsillagos hotelként születik újjá, a java azonban cégközponttá, különféle alapítványok domíniumává, kormány által preferált intézmények székhelyévé avanzsál és onnantól a kivételezett kevesek zárt világává alakul át – írja a Népszava.

A lap számos példát ismertet. Az Orbán-kormány gazdasági holdudvarának Andrássy úti térnyerése valójában már az első fideszes kabinet felállása előtt megkezdődött, bár néhányan akkor még vélhetőleg nem is sejtették, hogy egykoron a Nemzeti Együttműködés Rendszerének oszlopos tagjai lesznek. De persze volt, aki készült a szerepre. Bajkai István, az Orbán-család ügyvédje, a Fidesz egyik alapítója, több milliárdos állami megbízási szerződés haszonélvezője jelenleg országgyűlési képviselőként, a törvényalkotási bizottság alelnökeként szünetelteti ügyvédi tevékenységét az SBGK ügyvédi irodában, amelynek alapító tagja. A 113-as szám alatti villa még 1993-ban került az SBGK nevére.

Néhány házzal lejjebb, a 105. szám alatti épületben egy új NER-játékos, Várkonyi Andrea médiacége, a Whitedog költözött. Mészáros Lőrincz menyasszonya csak bérli az ingatlant, tulajdonosa a leendő férj egyik érdekeltsége, a Konzum PE magántőke alap. Legutóbb a túloldalon lévő Kogart-házat vette meg az egykori gázszerelő.

Jellinek Dániel ingatlanmogul is szerzett magának egy ingatlant a sugárúton. A kormánypárti Hassay Zsófia vezette előző terézvárosi testület ugyanis két, perekben visszaszerzett ingatlant is dobra vert. Az Andrássy 21. szám alatti épületet ugyanaz a cég vette meg másodszor is, azután tulajdonost váltott és a Gellért szállót is birtokló Jellinek Dániel ingatlanmogulhoz került.

A NER-világ három másik oszlopos tagja – Hernádi Zsolt MOL-vezér, Garancsi István, aki többek között az Orbán-kormány agyonfoglalkoztatott kivitelező cégének, a Market Építő Zrt-nek a tulajdonosa, valamint Csányi Sándor, az OTP első embere – három egykori bérpalotát is megszerzett a sugárúton, méghozzá potom áron. Az Andrássy út 8. és 52. alatti épületeket eredetileg három terézvárosi lakásra, valamint egy II. kerületi lakóházra cserélte el az önkormányzat.

Az egykori Lukács cukrászda épületét az állam vette meg. Erre azért volt lehetőség, mert az Orbán-kormány döntése nyomán a világörökségi területeken az államnak elővásárlási joga van, amivel alkalomadtán élnek is.

A lap részletesen ismertet még számos hasonló esetet és egy ábrát is készített a NER Andrássy úti terjeszkedéséről.

 

Forrás: Népszava