A nyugdíjasok foglalkoztatása megduplázódott

HírKlikk 2020. szeptember 20. 15:23 2020. szept. 20. 15:23

A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetsége (KÖZÉSZ) kampányt indít az időskorúak digitális képességeinek fejlesztésére, mert a járvány alatt megduplázódott a nyugdíjasok foglalkoztatása.

A napi.hu számol be arról, hogy a járvány második szakasza már felkészülten éri a nyugdíjas foglalkoztatásban érintetteket. 2020 májusától folyamatos a növekedés a szektorban: kétszer annyian tértek vissza a munkába.

Saját létszámuk növelése helyett, a vállalkozások előszeretettel választják az atipikus megoldást – írja közleményében a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetsége (KÖZÉSZ), amely kampányt is szervez az időskorúak digitális képességeinek fejlesztésére.

„A jelentős visszaesés után, sokan újra munkába álltak” – fogalmazott Dolgos Attila, a KÖZÉSZ alelnöke.

„Számolni kell a második hullámmal, ami már javában zajlik, azonban merőben más, mint az első volt. Egyrészt a kormányzat kommunikációjából is kiderül, hogy a gazdaság ismételt lefékezése nem opció és nem is indokolt. Másrészt azt gondolom, hogy az első hullám olyan tapasztalatokkal és fegyelmezettséggel vértezte fel a munkáltatókat és munkavállalókat, hogy ebből az aspektusból vizsgálva, minden iparágban biztonságosabb a munkavégzés. Pontosan látva az élettani jelentőségét, hogy ne szakadjanak ki közösségeikből a dolgozó nyugdíjasok, mi magunk is mindent megteszünk a kockázatok esélyének csökkentése érdekében. Nem tapasztalunk jelenleg elbocsájtásokat, a növekvő tendencia most szeptember közepén is megfigyelhető” – írta a szakértő, aki szerint a védőfelszerelések és az óvintézkedések jelentősen csökkentik a fertőzés esélyét.

A legfelkapottabb foglalkoztatási terület a kiskereskedelem, mert itt a nyugdíjasok tudnak munkát vállalni akár 4 vagy 6 órában, ráadásul az iskola újra kezdődésével kiesnek a diákok, így több lehetőséghez juthatnak az idősebbek.

A szövetkezetben dolgozó nyugdíjasok közül eddig is sokan találtak munkát az internet segítségével, ugyanakkor azt is látják, hogy fontos lépés az idősebb korosztály tudásának bővítése a digitalizációt illetően.

„A jövőben szeretnénk ennek teret és lehetőséget biztosítani.  Kisebb projektek keretein belül, egyébként a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet szervezésében már alkalmuk nyílik a nyugdíjasoknak az informatika alapjainak térítésmentes elsajátítására” – tájékoztatott az alelnök.

Forrás: Napi.hu