A nyugdíjasok legalább 3,5 százalékos korrekcióra számítanak

Németh-Kállai Szilvia 2023. szeptember 25. 07:00 2023. szept. 25. 07:00

Téves lehet az az információ, hogy a kormány novemberben dönthet a nyugdíjkorrekcióról, hiszen a pénzügyminiszter tisztában van a törvényekkel – mondta Hegyesiné Orsós Éva, aki szerint minimum 3,5 százalékos nyugdíjkiigazítást várnak a nyugdíjasok. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) tagja, a Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az Éveknek” Országos Szövetségének elnöke a Hírklikknek reagált Varga Mihály pénzügyminiszternek az egri Közgazdász-vándorgyűlésen tett kijelentéseire.

Eddig arról szóltak a hírek, hogy a kormány szeptemberben dönt, milyen mértékben kell emelni a nyugdíjakat és az érintetek így novemberben már meg is kaphatják a korrigált összeget. Csakhogy a pénzügyminiszter a Közgazdász-vándorgyűlésen arról beszélt, hogy csak novemberben lesz döntés, ami azt jelentené, hogy később jutnának hozzá a nyugdíjasok. Varga Mihály megemlítette, hogy szerinte 2,5–4,2 százalék között lesz a nyugdíjkiigazítás.

Hegyesiné Orsós Éva kétli, hogy a pénzügyminiszter ne ismerné a törvényt. Abban ugyanis az szerepel, hogy a korrekciónál az első nyolc hónap tényadatait kell figyelembe venni. Vagyis szeptemberben készül egy prognózis, majd összevetik az adatokat és annak alapján határozzák meg, hogy novemberben milyen mértékben kell emelni az ellátást. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy ugyanakkor visszamenőleg ki kell fizetni az elmaradást – magyarázta a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) tagja.

Emlékezetes, hogy januárban 15 százalékkal nőttek a nyugdíjak. „Már akkor lehetett látni, hogy az infláció lényegesen magasabb, majd a következő hónapokban nyugodtan mondhatjuk, hogy elszabaduló inflációval találkoztak a nyugdíjasok” – idézte fel a Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az Éveknek” Országos Szövetségének elnöke. Volt olyan hónap, amikor a nyugdíjas infláció magasabb volt, mint az általános infláció, 27 százalék körül járt. Különösen súlyosan érinti a nyugdíjasokat az a tény, hogy az élelmiszerek ára emelkedett meg jelentősen. Voltak olyan alapélelmiszerek, amelyeknek az ára 70-80, sőt 100 százalékkal nőtt.

Hegyesiné Orsós Éva tehát arra számít, hogy az első nyolc hónap tényadatát, és az MNB jövő heti jegybankinflációs prognózisát összevetve, szeptember utolsó napjaiban vagy október első napjaiban kiderül, és bejelentik, hogy a nyugdíjakat visszamenőleg hány százalékkal fogják megemelni. „Mi egyébként legalább 3,5 százalékos nyugdíjemelést tartunk reálisnak” – tette hozzá.

Mint mondta, az első hét hónap havi inflációs átlaga 24,2 százalék volt. Az augusztusi hónapban csökkent. Látják, hogy az elmúlt időszakban csökken az infláció, de nem olyan mértékben, ami kisebb emelést tenne indokolttá. Ehhez képest januárban 27,4 százalék volt a nyugdíjas infláció. Májusban 22,9 százalék. Tehát csökken, azonban az első hét hónap átlaga így is 24,2 százalék volt. 

„Viszont augusztusban már nem csökkent olyan mértékben, hogy az általunk várt minimum 3,5 százalékos nyugdíjkorrekciónál kisebb lenne indokolt. Természetesen bízunk abban, hogy az év utolsó négy hónapjában, szeptember, október, november, december hónapban tovább fog csökkenni az infláció, de hogy az éves átlag 18,5 százaléknál kisebb legyen, erre nagyon kevés az esély” – indokolta Hegyesiné Orsós Éva. 

Nyáron még öt százalékos évközi emelést is kértek, miért gondolták azt, hogy kapnak is? – kérdeztük. Az elnök asszony azt felelte, a megelőző évben is volt arra példa, hogy a kormány – látva az elszabaduló inflációt – nem várta meg a novemberi hónapot. „Csakhogy ezt a kormány valamilyen kifürkészhetetlen oknál fogva ebben az évben nem tartotta indokoltnak. Mi a továbbiakban is azt gondoljuk, hogy amikor az év elején, tavasszal, azt jeleztük, hogy nagyon sok nyugdíjas nagyon nehéz helyzetben van az elszabaduló infláció miatt, ezt jogosan tettük” – szögezte le Hegyesiné Orsós Éva.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom