A pedagógusok nem fogják be „pörös szájukat”

Millei Ilona 2022. március 4. 14:35 2022. márc. 4. 14:35

A polgári engedetlenségi mozgalom ma is tovább gördült az oktatásban, újabb iskolák csatlakoztak hozzá. Hivatásuk iránt elkötelezett pedagógusok videóban vallottak arról, miért nem hajlandók feladni munkájukat még a jelen körülmények között sem, akkor, amikor szakmaiatlanság hatja át a közoktatás teljes rendszerét. Pécsett ezer ember vonult végig a városon a Széchenyi térig, ahol a PSZ és a PDSZ tartott tüntetést. Ott többek között elhangzott: a szakszervezetek folytatják a március 16-tól kezdődő határozatlan idejű sztrájk szervezését. Támogatóik biztosan lesznek, diákok szerveznek arra a napra tüntetést a Kossuth térre, mert ahogy mondják: „ha a fiatalok a jövő, akkor a mi jövőnk a tanáraink!”

Azt, hogy vannak a hivatásuk iránt elkötelezett pedagógusok, bizonyítja, hogy felkerült a Facebookra egy általuk készített videó, amelyben megfogalmaztak néhány alapvető problémát azok közül, amelyek ellehetetlenítik egy felelős és az ország jövője szempontjából sikeres iskola működését. Hitük töretlen. Hivatásukat nem hajlandók feladni még a jelen körülmények között sem, akkor, amikor szakmaiatlanság hatja át a közoktatás teljes rendszerét. Egyikük arról beszél: olyan világban szeretne tanítani, ahol büszke lehet arra, hogy pedagógus. Ha pedig megkérdezik tőle, hogy mi a foglalkozása, akkor ne csak szánakozó pillantásokat kapjon. Másik kollégája József Attilára hivatkozik: „Én nem fogom be pörös számat. A tudásnak teszek panaszt” – mondja, és hozzáteszi, „van egy ország, amelyik elképesztően büszke az egy főre eső Nobel-díjasai számára, és általában az országban található szürkeállományra. Jelenleg azonban ebben az országban mindent megteszünk azért, hogy elherdáljuk ezt az értéket.” A videót itt nézhetik meg

A pedagógusok polgári engedetlenségi mozgalma, mint a gördülő sztrájk jelképe, ma is tovább görgött. A listán ma már 226 iskola szerepel: a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános, a budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskola, az Erzsébet Királyné Szépészeti Technikum, a győri Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium, a XVI. Kerületi Centenáriumi Általános Iskola pedagógusai csatlakoztak a mozgalomhoz.

A tegnapi nap történéseihez tartozik, hogy a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Pécsett tartott tüntetést, a tanárok sztrájkhoz való jogának visszaállításáért, helyzetük rendezéséért. Akciójukhoz több nagy szakszervezeti konföderáció, diákok és szülők is csatlakoztak. A Mérce tudósítása szerint mintegy 1000 fős tömeg vonult végig Pécs belvárosán, majd Széchényi téren beszédek hangzottak el.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arról beszélt, a PSZ és a PDSZ két éve alakított sztrájkbizottságot, hogy az akkor megfogalmazott 12 pontos követelésüket számon kérjék a kormányon. De nem sokkal később elkezdődött a világjárvány, ami után még rosszabb körülmények vártak a dolgozókra, mint korábban. Mint mondta, „A tanárok az elmúlt két évben nagy áldozatot hoztak. Szó szerint. De a munkát elvégeztük, tanítottunk ahogy tudtunk. 2021 őszére azonban a helyzet tarthatatlanná vált.” A bérpótlék nem oldotta meg a pályakezdők és a több éve pályán lévők anyagi gondjait. A PDSZ-el közös sztrájkbizottságukkal azt remélik, hogy a kormány megérti: ha nem teljesíti a követeléseiket, akkor nem lesz, aki tanítson. Csak azt kérték, amit megígértek nekik, hogy a bérüket igazítsák a minimálbérekhez. Ennek a kormány nem tett eleget. Hozzátette, a hónapokig tartó színjátékot követően, a szakszervezetek jóhiszeműen álltak bele a január 31-i figyelmeztető sztrájkba. Abban minden eddiginél többen vettek részt és még többen fejezték ki szolidaritásukat. Amikor a kormány látta, hogy több tízezer oktatóval és szülővel kell szembenéznie, akkor rendelettel ellehetetlenítette a sztrájkot. Ez azonban csak olaj volt a tűzre, hiszen harmadik hete tart a polgári engedetlenségi mozgalom országszerte.

Eközben a szakszervezetek folytatják a március 16-tól kezdődő határozatlan idejű munkabeszüntetés szervezését. Szabó elmondta azt is, sikerként könyvelik el, hogy Gulyás Gergely bejelentette, eltörlik a kötelező oltást.

Illés Ákos középiskolai tanuló beszédét azzal kezdte, hogy miért nem akar tanár lenni. Elmondta, hogy diákmunkában címerezéssel többet keres, mint egy öt éven át egyetemen tanuló tanár. Vatai Éva, a „kék hajú tanár néni” felidézte az elmúlt évek kormányzati rombolásait a közoktatásban, és elmondta, a legtöbb, amit még tudni adnak a diákoknak, az útmutatás példákon keresztül. Bár látszólag elvették tőlük a jogot a sztrájkhoz, most mégis „feltűrjük az ingujjunkat, a tenyerünkbe köpünk és cinkosan egymásra kacsintva belekezdünk a romok eltakarításába, és a közoktatás bús düledékeinek újjáépítésébe."

Azt a döntést, hogy a tanárok oltási kötelezettségére vonatkozó rendeletet felfüggesztik, a pedagógus szakszervezetek valóban saját sikerüknek is tekintik. Ugyanakkor jelezték, a döntés nem fogja megoldani a fojtogató pedagógushiányt. További lépésekre van szükség a pedagógusok helyzetének javítása érdekében, ezért változatlanul kitartanak amellett, hogy március 16-tól sztrájkot hirdetnek, amihez várják továbbra is a csatlakozókat.

Márpedig úgy tűnik, csatlakozókban nem lesz hiány. Március 16-ára a Kossuth térre tüntetést szerveznek a diákok. Meghívójukban egyebek mellett azt írják: „Az új sztrájkrendelet teljesen megfosztja a tanárok sztrájkolását minden erejétől. Szeretnénk mindenkinek megmutatni, hogy minket, diákokat érdekel a tanáraink sorsa, és támogatjuk a sztrájkjukat! Számunkra is fontos, hogy több szabadságuk legyen az oktatásban, és hogy ne terheljék őket túl. Ha a fiatalok a jövő, akkor a mi jövőnk a tanáraink!”