A pénzügyminiszter elvárásával szemben csak feleakkora lesz a GDP növekedése

HírKlikk 2024. szeptember 17. 17:40 2024. szept. 17. 17:40

Varga Mihály tárcavezető év eleji prognózisa szerint 3,5-3,6 százalék lehet a GDP-növekedés 2024-ben. Az Equilor legfrisseb elemzése azt mutatja, jó, ha ennek a fele összejön.

Követheti az amerikai és az európai központi bank kamatcsökkentését a Magyar Nemzeti Bank a nyári szünet után, így az év végére 6,25 százalékra csökkenhet a hazai irányadó ráta.

A magyar gazdaság alakulását és kilátásait a német ipar gyengélkedése rontja leginkább, így az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése az idén mindössze 1,8 százalékos GDP-növekedést vár, miközben az infláció idén 4, 2025-ben 3,8 százalék lehet.

A forint stabil maradhat az év hátralevő részében is, az év végén 395 forint körül alakulhat az euró árfolyama. Az Equilor szerint az amerikai gazdaság körüli bizonytalanságok és az ősszel esedékes, várhatóan nagyon szoros elnökválasztás elsősorban közvetve hat a magyar helyzetre – írta a Piac és Profit.

Az Equilor szerint összességében a nemzetközi tőkepiacokon a kifulladás jelei mutatkoznak, így az USA piacán jelentős korrekció volt a nagy technológiai papírok esetében, ami a nagy mesterséges intelligencia láz csillapodására utalhat. A gyenge ciklikus növekedési kép nyomja a tőzsdéket Európában, és Kínában továbbra is az ingatlanpiac nehézségei jelentenek megoldatlan problémát. Ezzel szemben a Budapesti Értéktőzsde idén kifejezetten jól teljesít, ami főként annak köszönhető, hogy az országhoz kapcsolódó bizonytalanságok miatt rendkívül olcsó a hazai részvények árazása, így a rossz hírek már nagyrészt be vannak árazva.

 

Forrás: piacesprofit.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom