A sajtószabadság nem luxus, nélküle nincs demokrácia

HírKlikk 2021. április 21. 11:39 2021. ápr. 21. 11:39

Az Európai Unió emberelje meg magát, és tegyen az eddiginél sokkal többet a független sajtóért, annál is inkább, mert a média szabadsága befolyásolja a jogállamért folyó harcot is. Erre szólított fel – az előfizetők számára elérhető – vezércikkében a tekintélyes brit The Financial Times. A tekintélyuralmi vezetők, illetve az oligarchák azért tartanak az önálló tömegtájékoztatástól, mert az le tudja leplezni a disznóságaikat. A határozott támadás a legjobb védelem az elszámoltatást akadályozókkal szemben.

Görögországban a minap lelőttek egy újságírót, a magyaroknál a médiahatóság másnak passzolta át a Klubrádió frekvenciáját, pedig még nyitott a fellebbezési eljárás vége – sorolta a példákat a lap, amely így folytatta: Lengyelországban ugyan a PKN Orlen állami olajvállalat – egy helyi bíróság ellenállása miatt – egyelőre nem tudja rátenni a kezét az igen sok regionális heti- és napilapot kiadó társaságra, ám a befagyasztást kezdeményező ombudsman kénytelen távozni, mert így határozott a kormánypárttal szemben abszolút lojális Alkotmánybíróság. Prágában közben olyanokat akarnak kinevezni a köztévé és a -rádió vezető posztjaira, akiknek a pártatlansága erősen megkérdőjelezhető. Így félő, hogy ha megkapják a megbízatást, akkor a cseh állami média ugyanúgy végzi, mint a lengyel társintézmény vagy a magyar sajtó java része: a hatalom propagandaeszközeként szolgál a továbbiakban.

Európában mind nehezebb és veszélyesebb szakma az újságírás. A Riporterek Határok Nélkül civil szervezet már arra figyelmeztet, hogy az EU nem képes követendő példát mutatni a világ kevésbé szerencsés részének, mert saját határain belül a negyedik hatalmi ág nem tud szabadon dolgozni. A tekintélyuralmi vezetők, illetve az oligarchák éppen azért tartanak az önálló tömegtájékoztatástól, mert az le tudja leplezni a disznóságaikat.

A lap szerint helyes, de kevés, hogy a jövőben a brüsszeli támogatásokat a jogállami elvek betartásához kötik: több anyagi forrással kell segíteni a korrupció feltárását. Nem járja, hogy Magyarországon a Szabad Európa az egyetlen olyan orgánum, amelynek nem kell tartania a Fidesz nyomásától.

A sajtószabadságot nem lehet luxusnak tekinteni, nélküle egyszerűen nincs demokrácia. Az uniónak sokkal markánsabban kell állást foglalnia ezen a területen, mert amit eddig tett, az nem elég és el is késett vele. A határozott támadás jelenti a legjobb védelmet mindazokkal szemben, akik akadályozzák, hogy a nyilvánosság elszámoltathassa őket – írta a lap.

Forrás: Hírklikk