A sötét oldalra tévedt diplomata

Németh Péter 2020. július 2. 13:27 2020. júl. 2. 13:27

Kaleta Gábor harminc kilót fogyott, annyira megviselték őt a történtek. Tudják, arról a volt diplomatáról, perui nagykövetről van szó, akit hazarendeltek, vagy cipeltek, szállítottak, esetleg egyszerűen csak utaztattak tavaly áprilisban, azonnal hatállyal megszüntetve diplomáciai küldetését. Hogy Kaleta a hatósági eljárás miatt fogyott-e le, vagy a folyamatos lelkiismeret-furdalás miatt, arról nem beszélt az ügyvédje, azt azonban elmondta, hogy mélyen hívő emberről van szó. Így fogalmazott a védő az ATV-nek: „ Kaleta Gábor mélyen vallásos, rendszeresen gyakorolja a hitét. – Ha csak a bibliát idézzük, mindenkit meg szokott kísérteni a sötét oldal. Vele ez történt.”

Ne kérdezzék, hogy mit is jelent a bibliai hivatkozása, vagyis az a gondolat, hogy mindenkit meg szokott kísérteni a sötét oldal. Gondolhatjuk, hogy a Biblia is természetesnek veszi, ha valaki gyermek pornográf képeket tárol a számítógépén, azokat ide-oda küldözgeti. Ez utóbbit persze nem tudjuk bizonyítani, mert a bírósági tárgyalások lényegében titokban zajlottak le, csak a végeredményről értesültünk. Arról ugyanis, hogy a tett, amit elkövetett a volt diplomata, és amelyet elismert, bűnösségét megvallotta, a magyar bíróság szerint, legfeljebb egy év felfüggesztett börtönbüntetést ér.

A bíróság írásbeli indoklásával sem találkozhattunk még, így nem derülhetett ki számunkra, hogy Kaleta mély vallásossága, és az, hogy hitét rendszeresen gyakorolja, enyhítő körülménynek számított-e. Annak kellett lennie, ha az ügyvéd a nyilvánosság előtt erre hivatkozott, mint egy olyan mentőkörülményre, amely eleve nagyobb megbocsátást érdemel, mintha valaki ugyanezt hitetlenként követi el.

Nem vagyok jártas a keresztény hitben, ezért csak érzelmi alapon tudok közelíteni a kérdéshez. Nyilván ebből származik a tévedésem is. Mert azt gondolnám, hogy egy olyan ember, aki komolyan, és elkötelezetten gyakorolja hitét, aki – ezek szerint – szinte naponta kézbe veszi a Bibliát, erkölcsileg még súlyosabban esik a latba, ha megtéved. De lám, nem így van, a Bibliából sokkal inkább az olvasható ki, hogy mindenkit meg szokott kísérteni a sötét oldal. És, ha ez így van egy súlyos, pedofíliával terhelt ügyben, akkor még inkább így kell lennie a felnőttekkel szemben elkövetett bűncselekmények esetén. Gondolok itt a lopásra, a közpénzek lenyúlására, a nyilvánvaló hazugságokra. Ha ezt mélyen hívő ember követi el, akkor a bíróság is engedékenyebb, igyekszik a legenyhébb ítélettel sújtani az elkövetőt. Főleg, ha az illetőnek van némi politikai érintettsége, kapcsolatrendszere is.

Bár eszembe sem jut a bíróságot azzal vádolni, hogy a politikai hatalom szereplőivel lojálisabbak – nem is kell annak lenniük. A mi keresztény hitű és keresztényeket védelmező kormányunk folyamatosan gyakorolja az irgalmat. Kicsit szelektíven ugyan, de kétségbe vonhatatlanul. Hogy Kaleta végső, igencsak enyhe ítéletében, meg egyáltalán a hazaszállításában, majd pedig az ügy nyilvánosság előli elrejtésében milyen szerep játszott az irgalom, szintén nem tudhatjuk. Mint ahogy azt sem, hogy pontosan mit is jelentett a diplomata esetében a sötét oldal.

Azt azonban biztosan tudjuk, hogy – ebben az ügyben is – bennünket egyfolytában a sötétben tartanak. Jó lenne tudni, hogy mit mond a Biblia arról, mikor érünk át a világos oldalra.