A SpaceX beszáll a fegyverkezési versenybe is

HírKlikk 2020. október 18. 21:04 2020. okt. 18. 21:04

Szupergyors rakétákkal száll be a SpaceX a fegyverpiacra.

A Business Insider információi alapján arról számol be a hvg.hu, hogy alig két hónap alatt három óriási megrendelést is kapott az amerikai hadseregtől a SpaceX magán űripari vállalkozás és egy szakértő szerint, ezzel még messze nincs vége a Pentagon és Elon Musk cége közötti együttműködésnek.

Először augusztusban nyert a SpaceX az amerikai űrhaderő (Space Force) pályázatán rakéták fellövésére 1 milliárd dollárt, majd két hónap múlva egy 149 millió dolláros megállapodást kötött a Pentagon Elon Musk cégével, olyan műholdak fejlesztésére, amelyekkel rakéták pályáját lehet a mostaninál pontosabban követni.

Októberben pedig az amerikai hadsereg bejelentette, hogy a SpaceX-szel közösen dolgoznak egy olyan szállítórakéta elkészítésén, amely a jelenleg használt rendszerek sebességének többszörösére képes. A Times szerint ezzel – a mostani fél nap helyett – akár egy órán belül elérhetnék Floridából Afganisztánt.

Steve Nutt, a Dél-Kaliforniai Egyetem professzora úgy látja, ezek a lépések azt mutatják, hogy az amerikai hadsereg modernizálni szeretné a jelenlegi lassú és körülményes szállítmányozást.

A professzor szerint, ezek a lépések a fegyverkezési verseny éleződését is jelentik egy olyan geopolitikai helyzetben, amelyben egyre erősödnek a feszültségek az USA és más hatalmak között.

Forrás: hvg.hu