A szarvasi Csáky-Bolza kastélyért tüntettek

HírKlikk 2024. augusztus 18. 18:18 2024. aug. 18. 18:18

A Lázár János-féle kastélytörvény alapján magánkézbe kerülhet a Csáky-kastéllyal együtt a Békés vármegyei Szarvas városának egyik fő idegenforgalmi látványossága, a 26 hektáros, ősfás Anna-liget a területén lévő állatparkkal együtt. Ebben jó állapotú, de műemlék kastélyban van a Körös–Maros Vidéki Nemzeti Park Igazgatóságának a székhelye, mellette egy ökoturisztikai látogatóközpont, utóbbihoz tartozik a Kárpát-medencei őshonos állatfajokat ötszáz élő állattal és kiállításokkal is bemutató park.

Néhány nap alatt több mint kétezren csatlakoztak ahhoz a Facebook-csoporthoz, amelynek a neve: VÉDJÜK MEG A KÖRÖSVÖLGYI ÁLLATPARKOT NYILVÁNOS FÓRUM „Láthatatlan ellenséggel küzdünk, akik a kastélyunkat akarják elvenni tőlünk, pedig a Csáky-kastély a miénk: szerves része a gyerekkorunknak, az életünknek, a mindennapjainknak.”

Ezt Szíjártó Olga, a fórum egyik elindítója és adminisztrátora válaszolta kérdésünkre. A tiltakozók azt szeretnék elérni, hogy ne privatizálják a kastélyt és a mellette lévő földterületet, azaz maradjon meg a Csáky-kastélyban a Nemzeti Park igazgatósága és a Látogatóközpont az Állatparkkal együtt. Egyáltalán nem tartják helyesnek, hogy az állami, azaz köztulajdonból magántulajdon legyen, mert úgy vélik, azután talán senki sem léphetne be a parkba – írta a Telex.

Jelenleg a Látogatóközpont a környéken élő vagy akár távolabbról érkező családok, iskolai csoportok és a természet iránt érdeklődők kedvelt kirándulóhelye, ezért a megszűnése Szarvas idegenforgalmára nézve is nagy csapás lenne. Szarvasnak az egyetlen, a négy évszak mindegyikében gyakran felkeresett látványossága a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark, mondta Regős Mátyás, aki szintén kezdeményezője és szervezője a tiltakozásnak.

A privatizáció ellen tiltakozókat nem nyugtatja meg, hogy a kastélytörvény szerint a szerződésben a tulajdonszerzőnek elő kell írni, hogy a nyilvánosság számára történő látogatást továbbra is lehetővé teszi, mert azt sehol nem írja elő a hivatalos szöveg, hogy a szarvasi állatparkot meg kell tartani. „Számunkra elfogadhatatlan, hogy nem kapuk részletes és alapos, nyilvános tájékoztatást, a Csáky-kastély ügye körül sok minden titkos lehet, amit a kormány tervez” – tette hozzá Regős.

Augusztus elsején tartottak egy városi sajtótájékoztatót arról, hogy Szarvas önkormányzata szeretné megpályázni a hivatalosan is a hazai műemlékek közé tartozó, állami tulajdonú Csáky-kastély tulajdonjogát. Babák Mihály polgármester akkor azt mondta, ha megnyernék a tulajdonjoggal a lehetőséget a további használatra, akkor minden úgy maradhatna, ahogyan eddig volt, tehát a Nemzeti Park Igazgatósága és a Látogatóközpont is tovább működhetne a mai helyén az állatparkkal.

Regős Mátyás szerint az önkormányzat esélyeit ronthatja, hogy a kormány a pályázati anyag mellé 10 millió forint befizetését írja elő, ami nem járna vissza a sikertelen pályázás esetén sem. Ez leszűkíti az esélyesek körét, szakmai és civil szervezeteknek is akadályozza az indulását. A Facebook-csoportban petíciót is indítottak, és az aláírók száma folyamatosan nő, néhány nap alatt túllépte a két és félezret – mondta Szíjártó Olga.

A petícióban Sulyok Tamás köztársasági elnököt, Orbán Viktor miniszterelnököt, Lázár János építési és közlekedési minisztert és Nagy István agrárminisztert szólították meg, érdemi párbeszédet kérve. A tiltakozók arra kíváncsiak, hogy „a kormány miért akadályozza a hazai és nemzetközi kitekintésben is kiemelten jelentős természetvédelmi közösségi célokért, a jövő generációk élhetőbb természeti környezetéért, a biodiverzitás megőrzéséért dolgozó Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság évtizedek óta tartó eredményes munkáját a székházának magánosítási szándékával?”

Az aláírók száma talán nem tűnik soknak, de Szarvas városában 14 ezren élnek, így nem is kevés, igaz, nem minden tiltakozó szarvasi. Egy nyilvános demonstráción is gondolkodnak, de nagyobb létszámú megmozdulást aligha tudnak rendezni, mondta Szíjártó Olga. Szerinte többen is lennének az aláírók, de félnek az emberek. Volt, aki személyesen fejezte ki aggályait, attól tartott, hogy akár egy Facebook-lájk miatt is kirúghatják a munkahelyéről. Vannak olyan emberek is, akik egyszerűen nem hiszik el, hogy privatizáció után bezárhat a Látógatóközpont.

„Úgy értesültünk, hogy Tatán és az ország más részein is vannak, akik tiltakoznak az ottani, jelenleg közcélokra használt kastélyok privatizációja ellen, tehát nem vagyunk ezzel egyedül” – mondta Regős Mátyás.

A Csáky-kastély privatizálása ellen a Tisza Párt városi szervezete, a „Tisza Szigetünk” tiltakozó demonstrációt tartott Szarvas főterén augusztus 15-én kora este. A Nyilvános Fórum szervezői állításuk szerint szeretnének továbbra is politikai pártoktól függetlenül küzdeni a Csáky-kastélyért, ezért „hivatalosan” nem vettek részt a megmozduláson. Természetesen azt minden fórum-tag maga döntötte el, hogy elmegy-e a tüntetésre.

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom