A szegényeknek az ingyenes oktatás is luxus

HírKlikk 2024. szeptember 15. 13:30 2024. szept. 15. 13:30

Megkezdődött az új tanév, de sok diák és szülő számára ez az időszak inkább a küszködésről, mintsem az új ismeretek megszerzéséről és az iskolai élményekről szól. Különösen a leszakadó régiókban élő gyerekek kerülnek nehéz helyzetbe, nekik az iskolakezdés számos kihívással jár. Az oktatási egyenlőtlenségek ezekben a térségekben különösen élesek, és a családok nehézségei hatással vannak a gyerekek iskolai teljesítményére is.

Magyarországon egyre fokozódó probléma az elszegényedés, egyre nagyobb olló nyílik az ország egyes régiói között, emiatt az iskolakezdés is mind nagyobb terhet ró a szegénységben élő családokra. A folyamatosan tornyosuló problémák komplex megoldásokért kiáltanak, azonban a lemaradást rendkívül nehéz behozni, hiszen az már túl sok embert, és túl sok generációt érint. A Pénzcentrum korábban már írt arról, hogy sok szülő a családi vagyontárgyakat is kénytelen elzálogosítani, csakhogy fedezni tudják az iskolakezdés egyre növekvő költségeit.

Bass László szociológus, az ELTE Társadalomtudományi Karának oktatója szerint ha az ember megnézi a családok fogyasztási szerkezetét, akkor meglepőnek mondható, hogy az oktatásra fordított összegek nem valami magasak. 2020-ban – ekkori az utolsó átlagos adat és azóta jelentősen változtak az árak – egy egygyerekes családban az átlagos, egy főre jutó oktatási kiadás egy évre 20 ezer forint volt. Akinek van iskolás gyereke, az láthatja, hogy ez az adat meglehetősen torz.

Természetesen az oktatási költségek mellett van egy csomó olyan kiadása a családnak, ami nem közvetlenül oktatásra vonatkozik, de oda tartozik: például fel kell ruházni a gyereket, vagy venni kell neki tornafelszerelést. Bár a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény bevezetése óta ingyen hozzájutnak a diákok a tankönyvekhez, de a tanszerek továbbra sem ingyenesek. Ha az ember bemegy egy írószerboltba, egy füzet 500-600 forintnál kezdődik, de inkább csak drágábbak vannak Vannak visszatérő költségek is, amik jelentősen növelhetik egy adott tanév kiadásait: „Egy iskolatáska 25-30 ezer forint, és a gyerekek nőnek. A testnevelés felszerelés, a rajzórára vitt eszközök, mind-mind időszakosan cserére szorulnak, amik újabb költségeket jelentenek, tehát ilyenkor nem pusztán egyszeri kiadásról beszélünk" – mondta az oktató.

Forrás: Pénzcentrum


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom