A székesfehérvári Sóstónál is kritikus a helyzet

HírKlikk 2024. szeptember 7. 09:15 2024. szept. 7. 09:15

A szakemberek felkészültek a halpusztulásra, mert már mintegy fél méter hiányzik Székesfehérváron a Sóstóból, és az algák is el kezdtek szaporodni.

Talaj- és légköri aszály, erős UV-sugárzás, talajvízszint-csökkenés. Néhány azok közül a hatások közül, amelyek az elmúlt hónapokban extrém mértékben sújtják az élővilágot. 

Ez a hatás a székesfehérvári Sóstó Természetvédelmi Területet sem kíméli: csak augusztusban ötször annyi víz párolgott el a Sóstóból, mint ami a pótlással érkezik, emiatt negyven-ötven centiméternyi víz hiányzik – írták a Sóstó Székesfehérvár oldalon.

A vízhőmérséklet is nagyon magas, az algák erősen elszaporodtak és károsítják a vízminőséget. Szerencsére a halak egyelőre jól tolerálják a megváltozott viszonyokat, de lehet még belőle némi pusztulás – mutattak rá a kialakult helyzetre. 

Ahogy fogalmaztak: a tisztított szennyvíz most is elképesztően sokat segít, ha ez a pótlási lehetőség nem épült volna ki az élőhely-rekonstrukció idején, akkor bizony már lennének kipadkásodó öblök is. Ezeknek a vizeknek mielőbb felül kell vizsgálni felhasználhatóságainak lehetőségeit itthon is, és elkezdeni kidolgozni az ezzel kapcsolatos stratégiát. Nálunk immár hat éve jól működő rendszerről beszélünk. Nincs mire várni, víz nélkül nincs élet.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom