A sztrájkjog megtagadása biztonsági kockázatot is jelent

HírKlikk 2021. augusztus 3. 20:55 2021. aug. 3. 20:55

A Szállítási Dolgozók Európai Szakszervezete (ETF) levélben kért azonnali fellépést az ellen, hogy a magyar kormány a jelek szerint újra megsértette a jogállamiságot a légiirányítók sztrájkjának megtiltásával – számol be az Eurobonews.com.

A levelet Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, Nicolas Schmitnek, a munkaüggyel és szociális jogokkal, valamint Adina Valeannak, a közlekedéssel és szállítással foglalkozó biztosnak küldte el a szervezet. Az ETF mély aggodalmának adott hangot a magyarországi HungaroControl repülésügyi dolgozóinak nehéz helyzete miatt, amiért az Orbán-kormány két törvénysértő rendeletével megtiltott nekik bármiféle sztrájkot. A két rendelet sérti a magyar fellebbviteli bíróság 2.Mpkf.35.080/2021/5 számú döntését, de az EU Alapvető Jogok chartájának 28. cikkelyét is – mutatott rá az ETF levelében. 

A szervezet élesen elítéli a magyar kormány beavatkozását a légiirányító szolgálat munkájába, és azt, hogy a kormány ezzel ellenséges munkakörnyezetet teremt, ami fokozza a stresszt a légügyi dolgozók számára, ami egyben komoly biztonsági kockázatot jelent az utasok, a dolgozók és az állampolgárok számára – idézi a levélből Eturbonews.com