A Tanítanék Mozgalom is ott lesz az SZFE mellett október 23-án

HírKlikk 2020. október 22. 07:53 2020. okt. 22. 07:53

A Tanítanék Mozgalom is támogatja a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak és oktatóinak küzdelmét, és részt vesz október 23-ára meghirdetett demonstrációjukon – tudtuk meg Törley Katalintól, a mozgalom egyik vezetőjétől.

A miértről Törley Katalin elmondta, a képlet igen egyszerű, kezdetektől támogatják az SZFE küzdelmét, törekvéseit. A mozgalom már az első szolidaritási nyilatkozatában leszögezte, az SZFE-s hallgatók és tanáraik ugyanarról beszélnek, ugyanazért küzdenek, amiért a Tanítanék Mozgalom is küzdött. S, hogy miért is folyt a küzdelem?  Az autonómiáért, az önrendelkezésért, a szabad oktatásért – vagyis alapvetően pedig az ország demokratikus működésének helyreállításáért.

Most azért gondolta nagyon fontosnak az újabb nyilatkozat kiadását, mert egy olyan a társadalomban, ahol olyan szolidaritásdeficit van, mint nálunk, borzasztóan fontos egy olyan ügy, ahol az mégis megjelenik. Most elkezdett működni, hisz' nagyon sokan állnak az SZFE-s sztrájkolók és egyetemfoglalók mellé.

Törley Katalin azt reméli, ez a szolidaritás mint a lavina továbbgördül, hiszen nem csak az oktatást taposták meg minden szinten, hanem még sok olyan szférát is, amely egyébként elengedhetetlenül fontos a társadalom működéséhez. Hozzátette, nagyon jó lenne, ha azok, akik már kiálltak magukért, egymásért is kiállnának, akik pedig eddig nem mertek kiállni, azok  ebből erőt merítenének.

A Tanítanék Mozgalom freeszfe - Mindannyiunk szabadsága címmel adta ki nyilatkozatát. Tanárokat, diákokat, szülőket, nagyszülőket, szomszédokat, és még csak tervezgető fiatalokat szólítanak meg. Azt írják: „Mind érintettek vagyunk az oktatás szabadságáért folytatott küzdelemben. A gyermekeink jövője a tét, azoké a gyerekeinké, akik az SZFE hallgatói, s azoké, akik más intézményben tanulnak, óvodába, iskolába járnak vagy fognak járni. Felelősek vagyunk a jövőjükért, felelősek vagyunk a jelenükért, felelősek vagyunk a magunk életéért, méltóságáért is. Legyünk ezért szolidárisak ma, holnap, október 23-án, és azután is. Talán a szolidaritás talaján, az önmagukért kiálló csoportok, közösségek egymásra figyelésének, összekapaszkodásának talaján kezdhetjük meg a demokrácia, a szabadság, az önrendelkezés újraépítését. Erre adnak most lehetőséget az SZFE egyetemfoglalói, sztrájkoló dolgozói.

Ugyanaz az erőszaktevő, arrogáns hatalom akarja most az SZFE diákjait és oktatóit megtörni, amely mindenféle egyeztetés nélkül, az érintettek érdekeinek, érzéseinek, méltóságának figyelembe vétele nélkül zúzta szét a közoktatást, alázta meg az egészségügyi dolgozókat, rontott rá a hajléktalan emberekre, zárta ki a nemzetből a romákat, s kérdőjelezte meg általában és többször is az esendőbbek, a különbözőek, az autonómiára törekvők jogait és emberi méltóságát.

Október 23-án legyünk minél többen! Csatlakozzatok, gyertek, álljunk ki újra!”