A TASZ választ ad az oltatlan egészségügyi dolgozóknak

HírKlikk 2021. augusztus 1. 16:31 2021. aug. 1. 16:31

Már él a rendelet, hogy a köz- és magánegészségügyi ellátásban dolgozóknak legkésőbb szeptember elsejéig be kell oltatni magukat. A TASZ szerint ugyan a védőoltásra kötelezés az érintettek jogainak korlátozását jelenti, ez azonban nem feltétlenül jogellenes. A szervezet az oltatlanokban felmerülő kérdésekre is választ ad.

Az egészségügyi dolgozóknak mostantól már kötelező a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltás felvétele a koronavírus-járvány további hullámainak megfékezése és a betegek védelme érdekében. Ez vonatkozik a mentőknél, a gyógyszerellátásban, a diagnosztikában, a betegszállításban és a szociális intézményekben egészségügyi ellátást nyújtó dolgozókra is. Igaz, többségük már fölvette az oltást, csak kevesen maradtak, akik még nem oltották be magukat. Nekik 2021. szeptember 1-jei határidőt szabnak meg arra, hogy megtegyék. Az oltás alól csak az mentesülhet, akinek egészségügyi indokból ellenjavallt a védőoltás felvétele, és azt orvosi szakvélemény is alátámasztja.

A munkáltató felhívására annak is igazolnia kell a tényt, aki már megkapta a védőoltást. Aki szeptemberig nem oltatja be magát, annak a munkáltató felhívására 15 napon belül igazolni kell, hogy megtette. Ha nem igazolja, akkor azonnal hatállyal elbocsátják, és ilyen esetben felmentési vagy felmondási idő és végkielégítés sem illeti meg.

Az egészségügyi dolgozók kötelező oltását indokoltnak tartja a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara is, mind az ágazatban dolgozók, mind a betegek és a hozzátartozóik egészségének védelme érdekében.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) választ ad a rendelettel kapcsolatban leggyakrabban a felmerülő kérdésekre.

Ugyan a védőoltásra kötelezés az érintettek jogainak korlátozását jelenti, ez azonban nem feltétlenül jogellenes. Bizonyos egymásra épülő feltételek mellett, jogszerűen kötelezheti a védőoltásra az állam az egyes munkavállalókat írják Facebook oldalukon.

Ezután felsorolják az egymásra épülő feltételeket: ha valaki olyan közszolgáltatást nyújt, amelynek során közvetlenül érintkezik emberekkel; fokozott kockázatnak van kitéve a fertőzés szempontjából; illetve közvetve vagy közvetlenül személyes kapcsolatban van veszélyeztetett csoportokkal.

Ez az egészségügyi dolgozókra igaz, ezért rájuk nézve elfogadható a kötelező oltás.

A rendeletben azokra is kitérnek, akik egészségügyi okból nem kaphatják meg a védőoltást, ők mentesülhetnek ez alól. A jogszabály azonban nem részletezi, hogy az orvos milyen szempontokat mérlegel az egészségügyi okok megállapításánál, és azt sem, hogy milyen jogorvoslatot vehet igénybe az, aki úgy érzi, jogellenes döntést hozott az esetében az orvos. Ezt mindenképpen pótolni kell.

Emellett továbbra is fontos, hogy az állam megfelelően tájékoztassa az érintetteket az oltásról, ugyanis a védőoltásokba vetett bizalmat csak szakmailag helytálló és hiteles információkkal lehet növelni.

Forrás: Hírklikk