A teljes táppénz mellett a helyettesítéseket sem fizeti ki a kormány a pedagógusoknak

Harkai Péter 2020. december 17. 15:58 2020. dec. 17. 15:58

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megígérte három hete, hogy biztosítják a pedagógusoknak a száz százalékos táppénz jogosultságát, ami a mai napig nem igazolható a jelen körülmények között. Sőt, a helyettesítéseket sem fizetik ki, tudtuk meg a PDSZ képviselőjétől.

Az elmúlt héten arról sikerült törvénymódosítást eszközölnie a kormánynak, hogy az olimpiai aranyéremért megemelt, 50 milliós juttatás jár – arról nem, hogy a tavaszi járványhullámot követő második frontidőszakban is az első vonalban működő pedagógusok 100 százalékos táppénzének megítélésére vonatkozó jogszabályokat módosítsák.  

„Minden oktatási intézményben dolgozó fertőzött pedagógus esetén a munkavállaló javára kell vélelmet felállítani, hogy munkavégzés közben kapta el a koronavírust, így az iskolai koronavírus-fertőzés foglalkozási megbetegedésnek minősül” – közölte maga Gulyás Gergely, sőt, azt is, hogy a Miniszterelnökség elismeri, hogy a koronavírus-fertőzés foglalkozási megbetegedés. „Most már csak az eljárás jelent problémát, ami sokszor el sem jut a diagnózisig” – ezt már Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja nyilatkozta.

Arról a PDSZ-nek nincs pontos információja, hogy valójában hány pedagógust érinthet a járvánnyal kapcsolatos fertőzés miatt igényelhető táppénz-kérelem: hiába kérik a konkrét adatokat, sem a minisztériumtól, sem a Klebelsberg Központtól nincs válasz.

Viszonylagos becslésük mindössze a kollégák visszajelzéseiből lehet, ami folyamatos megbetegedéseket feltételez, de ez nem reprezentatív példa. Legutóbbi levelükben azt kérték Orbán Viktor miniszterelnöktől, Kásler Miklós minisztertől és Maruzsa Zoltán államtitkártól, hogy fordítsák meg a problémát és a teljesíthetetlen Covid-fertőzöttség igazolása helyett ők mondják meg, hány rászoruló igényelte eddig a teljes táppénzt és hivatali jogosultságuk alapján azt utalják is a rászorulóknak. „Ugyanis arról sincs semmilyen információnk, hogy egyáltalán akár egyetlen tanár megkapta volna a száz százalékos táppénzt, ami az feltételezi, hogy eddig egyetlen embernek sem utaltak” – közölte a Hírklikkel Nagy Erzsébet:

„Egy-két lelkes üzenet érkezett váratlan juttatásról, de azokról utólag kiderült, hogy az iskolaigazgató digitális oktatásra jelentette be a kollégát és annak a juttatását kapta meg – ami rendben is volna, de nem az elvileg jogosan járó táppénzt kapták, bár megbetegedtek. Azt gondolom, nem kell részletezni, hogy a hatvan százalékos táppénz mint bevétel mit jelent főként így karácsony környékén” – tette hozzá.

Az információik szerint nem egy-két hetes kimaradásokról van szó, vannak nem kevesen, akik egy hónapja kényszerültek otthoni lábadozásra és hiába a digitális oktatás, hiába a miniszteri hitegetés, egy fillérrel sem kapnak többet az eddigi jogszabályok által biztosítottnál. „Azok családjáról nem is beszélve, akik lélegeztetőgépre kerültek, ahonnan talán le sem jönnek. Nekem eddig két ismerősöm halt meg”.

A PDSZ képviselője sajnálattal tette hozzá a tényekhez, hogy a probléma megoldásában, a fertőzések megállapításában, visszaigazolásában a háziorvosok jó része nem partner, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy értelmetlenül nagy az ezzel járó adminisztráció. A másik gyakorlati probléma, hogy mire kimegy a PCR-tesztelő, aminek eredményeként felállítható lenne a diagnózis, már meglehet, hogy negatív eredményt mutat – ha egyáltalán megtörténik és nem egy szimpla gyorstesztre futja csak a lehetőségekből. Sorozatosak az olyan esetek, hogy a karantén megkezdését követő két héttel érkezik a telefon, hogy itt állnak a kapuban, jönnének tesztelni, amikor már minden tünet lefutott.

Sem kivitelezésben, sem technikában, sem adminisztrációban nem teljesíthetőek a gyakorlatban azok a követelmények, amikre alapozva Gulyás miniszter beígérte a száz százalékos táppénzt – legalábbis a PDSZ tapasztalata szerint „jelen pillanatban ez az eljárásrend nem életszerű, mert nem tudják teljesíteni”, már az időben és minőségben szükséges tesztelésnél elakad a dolog. „Sorra kapjuk a visszajelzéseket, hogy a tankerületi központnak ki van adva, hogy ne igazolják vissza a fertőzéseket, nem is értjük, hogy ehhez mi köze van a tankerületeknek...?”  – tette hozzá Nagy Erzsébet. Alapvető problémának látja, hogy ahelyett, hogy egy automatikus ügyintézés indulna be, felesleges és gyanakvó vizsgálódások és azok igazolandó eredményei határozzák meg a tanárok táppénzjogosultságát, amit a szükséges időpontnál jóval később kaphat meg a pedagógus – ha egyáltalán megkapja.

Portálunknak azt már előre elárulta, hogy a megfelelő vakcina felbukkanása és hivatalos felhasználása bejelentésekor követelni fogják, hogy a pedagógusok, illetve a közoktatási alkalmazottak – az egészségügyi dolgozók mellett – az első vonalba tartozókként kapják meg az oltásokat, mivel a járvány „frontvonalában dolgoznak”, és a széles körű gyermek- és felnőttlétszámmal való kontaktus ezt egyértelműen indokolja is. 

Mint fogalmazott, „súlyos kommunikációs hibákat követett el a kormány a vakcinák megismertetésében, hatékonyságában, amivel nem tudta ezidáig egyértelműen elnyerni az emberek bizalmát. Itt az ideje, hogy végre szóhoz engedje azokat a járványügyi szakembereket, virológusokat, akik eddig hallgatni kényszerültek, mert helyettük egyenruhás emberek nyilvánultak meg járványügyi kérdésekben”.

Az is megválaszolatlan kérdés, hogy miért nem kezdték meg időben és teljes kiterjesztésben óvodákra-iskolákra a digitális oktatást, mint Ausztriában, Németországban, ahol felismerték és belátták, hogy az intézmények elosztók, fertőzésveszélyesek, és nem csak a középiskolákban: „de nem csak a táppénzzel van itt probléma, nálunk az sem oldódott meg, hogy legalább a helyettesítéseket kifizetnék. 2013. szeptember elseje óta egyáltalán nem fizetik ki az eseti helyettesítéseket, ami arra kötelez, hogy ha valaki lebetegszik, akkor napi kettő, heti hat helyettesítést simán előírhatnak nekünk anélkül, hogy kifizetnék, ami a munka törvénykönyve szerint – szerintünk – jogellenes. Na most ebben az időszakban hatványozódtak a helyettesítések, a karanténba kényszerült kollégák osztályaiba is be kell menni, átvenni a digitális tanmenetet stb. De nem biztos, hogy ez magától értetődően és kellő díjazás nélkül elvárható – főként, hogy a központi eszközellátás egy centit nem ment előre a tavaszi időszakhoz képest. Semmit nem tanultak a történtekből, semmivel sem készültek fel a második hullám kivédésre” – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja.