A többség támogatja a járványügyi szigorításokat, de pont az oltatlanok kevésbé

HírKlikk 2021. november 1. 13:20 2021. nov. 1. 13:20

A budapestiek elsöprő többsége helyesli a kötelező maszkviselés elrendelését a tömegközlekedési eszközökön és a zárt terekben, sőt, még további korlátozó intézkedéseket is támogatna – derül ki a Budapest Brand megbízásából a Medián és a 21 Kutatóközpont által elvégzett 1000 fős reprezentatív felmérésből.

Míg a politikai hovatartozás szerint nincs jelentős eltérés a koronavírus miatti szigorító intézkedések megítélésében, az oltottak és oltatlanok között jelentős véleménykülönbség figyelhető meg – írja a kutatás eredményét közlő 444.

A telefonos felmérés válaszadóinak 82 százaléka támogatja, hogy legyen kötelező a maszkhasználat a tömegközlekedési eszközökön, az ellenzékiek körében ez az arány 89, a kormánypártiak között 79, a nem elkötelezetteknél 73 százalék. A zárt terekben kötelező maszkhasználat bevezetését is 75 százalék támogatná.

A kutatás arra is kitért, hogy az uszodák, mozik és más közintézmények látogatását védettségi igazolványhoz kössék-e. Az előzőekhez képest kevésbé egyöntetűen, de még mindig nagy többségben, 67 százalékos arányban támogatná ezt is a fővárosi lakosság.

A megkérdezettek 86 százaléka mondta, hogy be van oltva Covid ellen, 29 százalék már a harmadik vakcinát is megkapta. Azok, akik nincsenek beoltva, jóval nagyobb arányban ellenzik az intézkedéseket. A maszkhasználatot a tömegközlekedési eszközökön a nem oltottak 56 százaléka támogatja, a zárt terekben pedig 45 százalékuk – szemben az oltottak 86 és 80 százalékával. A legmarkánsabb különbség a különböző intézmények látogatásának védettségi igazolványhoz kötése kapcsán mutatkozik meg. Ezt az oltottak 75 százaléka, viszont az oltatlanoknak – akik tehát jórészt nem léphetnének be ezekbe az intézményekbe – csupán 17 százaléka támogatná.

Forrás: 444.hu