A tőkepiac tett arról, hogy ne legyen hatékony az EU korbácsa Orbán ellen

HírKlikk 2021. szeptember 20. 20:15 2021. szept. 20. 20:15

A befektetők támogatják Orbán Viktort – írta a tekintélyes német konzervatív FAZ a magyar kormány legújabb hitelfelvételével kapcsolatban. Orbán az ő segítségükkel vásárol magának időt a választások előtt, mivel a brüsszeli kifizetések az újjáépítési alapból késhetnek.

A magyar kormány a pénzügyi piacok nagy meglepetésére, a piacon szerzett friss pénzt, aminek az oka mélységesen politikai, nevezetesen, hogy az Európai Unióval a jogállamiság és a szabadságjogok alapelvei körüli vita elodázhatja az uniós pénzek folyósítását – mutat rá a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az új hitelek most nagyobb mozgásteret adnak Orbánnak arra, hogy Brüsszellel szemben továbbra is fenntartsa a kemény álláspontját.

Gunter Deuber, a Raiffeisen Bank International (RBI) vezető közgazdásza szerint „a jelen tőkepiaci körülmények között az EU pénzügyi korbácsa nem hatékony”. A piac készségesen rendelkezésre is bocsátotta a pénzt. Pedig a magyar kormány a külföldi kölcsönöktől kevésbé függővé akarta tenni magát, ezért például dollár-kötvényt legutóbb 2014-ben bocsátott ki, és Varga Mihály pénzügyminiszter novemberben azt mondta, 2023-ig nem is akarnak kibocsátani devizakötvényeket, ehelyett, mindenekelőtt a belső forrásokra támaszkodnak, és magas kamatokkal motiválják a kötvényeket jegyzőket.

A cikk több más banki szakértőt idézve azt írta: az országnak a többiekhez hasonlóan, a járvány okozta problémák orvoslására pénzre van szüksége. A magyar kormány előre gondoskodott a pénzről, mert figyelembe vette, hogy az uniós források beáramlása késhet.

A történtek nem támasztották alá számos piaci szereplő feltételezéseit, hogy a hitelezők az EU-val fennálló mély, az EU alapjait érintő nézeteltérések miatt majd magasabb kockázati kamatokat követelnek Magyarországtól, és Lengyelországtól is. A piac keményebb reagálása csak akkor várható majd, ha kiéleződik a konfliktus. Gunter Deubner úgy látja: a magyar kurzusváltás oka az, hogy Orbán Brüsszellel szemben hosszabb harcra rendezkedik be, és ezért őrizni akarja pénzügyi függetlenségét.

Magyarországon jövőre választás lesz, és Orbán hivatalban akar maradni. Az ország gazdasági helyzete stabil, az államadósság legutóbb 81 százalék volt, ami kezelhető, és az ország fizetőképes adós. Sok nemzetközi, nyugat-európai és német befektető szívesen vásárolja ezeket a papírokat, és bővíti Orbán politikai mozgásterét, az EU pedig ez ellen nem tud semmit tenni írta a lap.

Forrás: Hírklikk