A tűzoltóknak elegük van a hatalmaskodó és megfélemlítő rendszerből

HírKlikk 2019. augusztus 24. 14:14 2019. aug. 24. 14:14

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete közvélemény-kutatást indított a tűzoltó hivatással kapcsolatos kérdésekről. Szinte minden válaszadó szerint magasabb bérre és a szolgálati nyugdíj visszaállítására lenne szükség.

A ténylegesen vonulós beosztást betöltő hivatások tűzoltókat kérdezték meg a hivatásukat és életpályájukat érintő kérdésekről. A kérdőív 2019. augusztus 1-jén indult és két hétig érkezhettek válaszok. Összesen 1392 válasz érkezett - írja a hvg.hu.

“A kérdésekkel azt vizsgáltuk, hogy a tűzoltókra rátelepedett “szakmai” vezetés, azaz a katasztrófavédelem és a belügyminisztérium által óriási sikerként, a tűzoltók szemében azonban megalázó és a hivatást lealacsonyító életpályamodell milyen hatással van a ténylegesen tűzoltó szolgálatot teljesítőkre, valamint hogy a tűzoltók mit tartanának elfogadható alternatívának a sikeresnek hazudott, egyébként a tűzoltóságot, a hivatást megosztó és szétziláló életpályamodell-tákolmány helyett” - írja közleményében a szakszervezet.

Az eredmények szerint a válaszadók 73,9 százaléka fontolgatja a pálya elhagyását, 9,1 százalékuk már lépéseket is tett ennek érdekében.

“Az állomány döntő többsége ugyan a megalázóan alacsony fizetés és a gyalázatos átverésként átélt korengedményes nyugdíj megvonásával indokolta a váltás kényszerét, de nagyon sokan válaszoltak úgy, hogy elegük volt a hatalmaskodó és megfélemlítő rendszerből, a felsővezetők szakmai dilettantizmusából és a megalázó bánásmódból” - értékeli a szakszervezet az eredményeket.

A megkérdezettek több mint 95 százaléka válaszolta azt, hogy a magasabb bér és a szolgálati nyugdíj visszaállítása visszatarthatná a pályaelhagyásra készülőket, 71 százalékuk szerint a tűzoltóság függetlenítése a katasztrófavédelemtől is segítene.