A vakcinaútlevél az egyetlen alternatíva

HírKlikk 2021. május 16. 18:25 2021. máj. 16. 18:25

A világ egyik legforgalmasabb repterének vezetője szerint elkerülhetetlen az új okmány bevezetése a légiközlekedés újraindításához.

„Nem hiszem, hogy lenne alternatívájuk a vakcinaútleveleknek” – nyílatkozta Paul Griffiths, a Dubai Nemzetközi Repülőtér vezérigazgatója a BBC-nek a 444.hu szerint.

A vakcinaútlevél kritikusai úgy látják, hogy az új dokumentum bevezetése diszkriminálná azokat, akik nem rendelkeznek oltással. A WHO és az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) is ellenzi a bevezetésüket, de a világ egyik legforgalmasabb repterének vezérigazgatója szerint elkerülhetetlen a légiközlekedés újraindításához a védettséget igazoló okmány használata.

Dr. Mike Ryan, a WHO képviselője azonban azzal érvvel, hogy a világban nagyon igazságtalanul osztják el a vakcinákat, a vakcinaútlevél pedig ezeket az egyenlőtlenségeket erősíti.

A Dubai Nemzetközi Repülőtér az egyik legnagyobb gazdasági vesztese volt a járványnak, ugyanis 70 százalékkal esett vissza az utasforgalom 2020-ban. Ezért nem meglepő, hogy Griffiths azt szeretné, ha újra beindulna a légiközlekedés és szerinte a világ „már nem tud sokáig túlélni enélkül a mobilitás nélkül”. A vezérigazgató szerint a reptér arra is fel van készülve, ha többfajta oltást igazoló dokumentum használatát vezetik majd be a világon.

Forrás: 444.hu