A választásokat fenyegetheti a magyar médiahelyzet

HírKlikk 2021. november 26. 05:30 2021. nov. 26. 05:30

Az International IDEA Intézet jelentése szerint minden lényeges szempontból, továbbra is folyamatosan romlik a demokrácia helyzete Magyarországon. Egyet kivéve: pártok még indulhatnak a választásokon, és a pártalapítás lehetőségeit sem korlátozták tovább.

Az alapvető emberi jogok betartása és a kormány túlhatalma elleni intézmények működése több posztszocialista országban visszacsúszott arra szintre, ahol az uniós csatlakozás környékén állt. Ez az International Institute for Democracy and Electoral Assistance (International IDEA) stockholmi szervezet demokráciaügyi idei jelentésében áll, amelyet angolul lehet elolvasni – írja a Szabad Európa.

2019 után ismét Magyarország volt több szempontból is a kiemelten elrettentő példa: a demokratikus fejlődés szempontjából 2010-től egy elveszett évtizedről beszélhetünk. Lengyelországot és az egyre több hasonló problémával küzdő Szlovéniát is példaként említi a svéd szervezet jelentése.

2010–2015 között a magyarországi demokrácia mutatta a világon az egyik legnagyobb visszaesést

– az alapvető emberi jogok;

– a szabadon működő politikai pártok;

– a bíróságok függetlensége;

– a szabad választások;

– a médiapiac tisztességes működése.

Magyarországon a járványra hivatkozva, még inkább megnehezítették a közérdekű információkhoz való hozzáférést. Ami adatot pedig még mindig kötelező lenne kiadni, sokszor azt sem teszik közzé a kötelező határidőn belül.

A jelentés szerint, a médiába történő kormányzati beavatkozás olyan szintű torzítást hoz a demokratikus választási rendszerbe, ami már a választások tisztaságát veszélyezteti.

A jelentés írt arról is, hogy a 2010-ben hatalomra jutott Fidesz azonnal elkezdte több fronton támadni a bíróságok függetlenségét. Kétharmados erejük birtokában szűkítették az Alkotmánybíróság által ellenőrizhető témák körét, a bírói kart pedig folyamatosan próbálták a párthoz hű emberekkel feltölteni.

Forrás: Szabad Európa