A vasárnapi megismételt választások oka, ürügye és tétje

vazsu 2019. november 9. 10:10 2019. nov. 9. 10:10

„Általában is van tétje a mostani hétvégi megismételt választásoknak, megmutathatja ugyanis, hogy a gyakorlatban is működik-e az, ami a felmérésekben megmutatkozik: a választók a győzteshez húznak” – reagált kérdésünkre Pulai András, a Publicus Intézet kutatási igazgatója. Vasárnap összesen 11 megismételt választást tartanak az országban. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire befolyásolhatja az október 13-i váratlan ellenzéki térnyerés a szavazókat, akiről azt szokták mondani, hogy általában a nyerteshez húznak. Az önkormányzati választásokon meglepetéseredmények (is) születtek az ellenzék javára.

„Valóban igaz, hogy a választókat igenis befolyásolja – még visszamenőleg is – egy-egy választási eredmény, a legfrissebb mérésünknél is látszott, hogy ez egy létező jelenség” – mondta portálunknak Pulai. Az október 17-22 között végzett felmérés szerint a biztos szavazók között a Fidesz-KDNP támogatottsága 39 százalékra mérséklődött, a DK-é (nőtt) 8 százalékra kúszott fel, 7-7 százalékot ért el az MSZP-P (nőtt), a Momentum (ugyancsak nőtt), továbbá a Jobbik (amely viszont csökkent). 

Pulai szerint meglátjuk, hogy a mérések alapján jellemző győzteshez húzás a gyakorlatban is működik-e. Ő mindenesetre úgy véli, hogy a mostani ellenzék is számolhat ezzel, persze csak akkor, ha „elvégzi a feladatát, keményen dolgozik érte, rendesen kampányol”.

Választások vasárnap

A valasztas.hu összegzése szerint 11 helyen kell most vasárnap megismételni az október 13-án  megtartott helyi és nemzetiségi önkormányzati választásokat, mégpedig választási bizottsági vagy bírósági döntés alapján. Az ismétlésben érintett települések és választástípusok a következők:

  • 2 helyen roma területi és/vagy roma országos nemzetiségi választást tartanak

  • 3 helyen polgármesterválasztás lesz

  • 5 helyen polgármestert és képviselőket választanak

  • 1 helyen pedig egyéni választási körzetekben voksolnak

A fenti statisztikánál azonban érdekesebb – és sokat mondóbb – azt megnézni, hogy miért születtek meg az ismétlést maga után vonó döntések/ítéletek.

Tömeges lakcímbejelentésektől kezdve...

Nyésta. (B.A.Z. megye) A helyi választási iroda nem hitelesítette az eredményt, miután október 13-án a településen 27-en voltak a választói névjegyzékben, de ez a szám rövid időn belül 98-ra emelkedett, ők nem voksolhattak volna. Nyésta volt egyébként az országban az egyetlen település október 13-án, amelynek választási eredményeiről a választási iroda a szavazás után nem közölt adatokat.

Pettend. (Baranya megye) A területi választási bizottság a polgármester-választást, a képviselő-választást és a roma települési nemzetiségi önkormányzati választást ismételteti meg. Az ok: a választási névjegyzék készítésekor a választópolgárok száma 103, míg a névjegyzék zárásakor 211 volt, s az újonnan bejelentkezők szavazatai befolyásolták a választási eredményeket. Számos választó a választási részvétel érdekében létesített lakcímet a településen.

Várfölde. (Zala megye) Tömeges lakcímbejelentés miatt ismételik meg a polgármester- és képviselő-választást a településen a Pécsi Ítélőtábla döntése értelmében. Néhány hét alatt több mint ötven százalékkal nőtt ugyanis a lakcímbejelentések száma a településen: szeptember 1-jén még csak 157 szavazópolgár szerepelt a nyilvántartásban, október 13-ára pedig 239-re nőtt a számuk. A választási részvétel 93 százalékos volt. A szavazópolgárok létszámának több mint ötvenszázalékos emelkedése, a polgármester- és a képviselőjelöltek közötti alacsony szavazatkülönbség a nagyon magas részvételi aránnyal együtt megalapozza a jogsértés gyanúját, mindezeknek „a választási eredmények befolyásolásának szándékán kívül nincs egyéb észszerű magyarázata” – mondta ki az Ítélőtábla.

Kisberény. (Somogy megye) Jogszabálysértés miatt tartanak polgármester- és képviselő-választást a településen, ahol a területi választási bizottság semmisítette meg az eredményt és írt ki új választást, miután a községben csaknem megduplázódott a helyi lakcímmel rendelkező választásra jogosultak száma a szavazás előtti hetekben. Az eredetileg 128 nevet tartalmazó kisberényi névjegyzéken október 13-án már 252 helyi szavazásra jogosult neve szerepelt. Ez ilyen rövid határidővel csak az állandó lakcím megváltoztatásával történhetett, ami jogellenes, ha valaki az új címén nem életvitelszerűen lakik.

...Közvetlen szavazásbefolyásoláson át...

Komló. (Baranya megye) Az 5. számú egyéni választókerület 13. szavazókörében – a Pécsi Ítélőtábla jogerős megállapítása szerint –  jogszabálysértő volt az október 13-i választás. A bíróság arra hivatkozott, hogy a választás napján egy 10-12 fős társaság tagjai jelentős számú választópolgárt kísértek a szavazóhelyiséghez, bementek velük oda, illetve a szavazólap kitöltésének idejére a szavazófülkébe is, és ezt a szavazatszámláló bizottság nem akadályozta meg. A kormánypárti és az ellenzéki polgármesterjelölt között annyira kicsi volt a szavazatkülönbség (a Fidesz-KDNP jelöltje 118 szavazattal nyert a Komló Összeköt Egyesület jelöltjével szemben), hogy a most megismételt szavazóköri választás befolyásolhatja a polgármester-választás eredményét. Az egyéni körzetekben az ellenzék 6-2 re nyert.  A szavazószállítók egy a kormánypártokkal jó viszonyt ápoló roma egyesület tagjai, akik már korábban is ajánlottak élelmiszert voksokért cserébe – értesült egyébként a Mérce.

...Sokféle volt az indok...

Szekszárd. (Tolna megye) Megismétlik az önkormányzati képviselő-választást Szekszárd két egyéni választókerületének hét szavazóköérben a Pécsi Ítélőtábla jogerős végzése értelmében. Az okok közé sorolták, hogy több jelölt is többször megjelent a szavazókörökben – ők egyébként ételt vittek az ott dolgozóknak. Az október 13-i választás eredménye szerint egyébként az Éljen Szekszárd Egyesület jelöltjei 8, a kormánypárt jelöltjei pedig csak 6 mandátumot szereztek a közgyűlésben. A megismételt választás tétje a közgyűlési többség, ugyanis mindkét választókörben az ellenzéki képviselőjelölt nyert, ezzel 8:7 arányú többségbe kerülve a testületben, ezt fordíthatja meg most Fidesz, ha sikerül nyernie a két körzetben, ahol vasárnap megismétlik a választást.

Litér. (Veszprém megye) A Győri Ítélőtábla döntésével az 1. szavazókörben kell megismételni a polgármester-választást. Az indoklás, hogy a szavazatok újraszámlálásakor hat szavazólap hiányzott, így nem eldönthető a választás eredménye. Október 13-án az elsődleges eredmények szerint a független Varga Mihály (független) két szavazattal nyert a kormánypárti Szedlák Attilával szemben. (A településen két szavazókör van, a 2-es szavazókörben eredményes és érvényes volt a választás, így az ottani október 13-i eredmény – Varga Mihály 242, Szedlák Attila pedig 229 érvényes szavazatot kapott – nem változik.)

Tarany. (Somogy megye) A polgármesterválasztást ismétlik vasárnap a település 1-es szavazókörében. A területi választási bizottság ezt azután rendelte el, hogy kiderült, mozgóurna nélkül bonyolítottak le mozgóurnás szavazást, és egy olyan ember is szavazott, akinek nem volt választójoga. 

...és az ürügy 

Jászberény. (Jász-Nagykun-Szolnok megye) A polgármester-választást kell megismételni a település mind a 21 szavazókörében. Erre azért van szükség, mert a kilenc éve hatalmon lévő Szabó Tamás, a Fidesz-KDNP jelöltje megfellebbezte az október 13-án őt 14 szavazattal legyőző Budai Lóránt (Közösen Jászberényért Egyesület) győzelmét. A területi választási bizottság az indítványnak helyt adott, azt állítva, hogy olyan súlyos jogsértések történtek, amelyek a választópolgárok akaratát és a választás eredményét is befolyásolhatták. Szabó Tamás egyébként egy olyan beadványt nyújtott be a választási bizottsághoz, amelyben név szerint említették a Fidesszel szövetséges Lungo Drom jászberényi elnökét is, azaz a saját emberüket áldozták fel azért, hogy a szavazást megismételjék. (Bírósági feljelentést azonban érdekes módon az ügyben egyedül Budai Lóránt tett.)

Megjegyzendő, hogy Jászberényt nagyon nem szeretné a Fidesz elveszíteni, amit az is mutat, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is a terepre küldték, mégpedig egy a választók számára mézesmadzagnak szánt hatpontos munkahelyteremtő programmal, amiről nyíltan deklarálták, hogy csak a kormánypárt jelöltjének a győzelme esetén hajtják végre a városban. Erről utóbb telefonos kampányt is építettek Szijjártó részvételével – ahogy erről mi is beszámoltunk, miután pechükre, a budapesti kollégánkat is „felhívta” a miniszter egy budapesti számról. 

Érdekes lehet a kimenetel

„Izgalmas lehet a vasárnapi megismételt választás, ám trendszerűségeket nemigen fog megmutatni” – összegezte a várakozásait Pulai András. Felvetésünkre, hogy milyen befolyása lehet a csütörtökön Győrben történteknek, a Borkai-botrány fejleményeinek, a Publicus Intézet kutatási igazgatója leszögezte: a Borkai-ügy már beárazódott a támogatási adatokba, s nem hiszi, hogy a csütörtöki purparlé miatt ebben komolyabb változás lenne. 

Most vasárnap a maga részéről enyhe győzteshez húzás-hatást vár, „helyi szósszal leöntve”.