A világ orbánjait nem lehet mérsékelni

HírKlikk 2020. február 11. 18:50 2020. feb. 11. 18:50

Orbán Viktor és Angela Merkel hétfői találkozója a vártnál lényegesen csekélyebb figyelmet keltett a német sajtóban: a nap fő híre a CDU elnökének, és egyben a kancellári tisztség várományosának lemondása volt. Alább az Orbán-látogatás visszhangjából szemlézünk.

A német kormány honlapján  egy meglehetősen szűkszavú közlemény olvasható Közösen előre vinni az európai gazdaságot cím alatt. Eszerint Angela Merkel az Orbán Viktorral a kancellári hivatalban folytatott beszélgetés előtt kijelentette: gazdaságaink egészen szorosan összefonódtak. Most az a feladat, hogy közösen előre vigyük az európai gazdaság ügyét – mondta. A találkozón Merkel kifejtette: a gazdasági fejlődés, különösen Magyarországon igen-igen kedvezően alakult, hiszem, hogy az Európai Unió miatt is. Kifejtette: Magyarország azon országok között van, amelyek egy nehéz gazdasági helyzetből kiindulva, okos befektetések nyomán, most képzett munkaerőt keresnek, és amelyeknek nem kell a munkanélküliséggel foglalkozni. Gyakran elsiklanak afelett, hogy Németország és Magyarország gazdasága szorosan összefonódott. A gazdasági kérdések, az európai gazdaság pozitív fejlődésének lehetősége mellett szó volt az EU bővítéséről is, mindenekelőtt a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Albániával és Észak-Macedóniával, különös tekintettel arra, hogy Várhelyi Olivér személyében Magyarország adja az EU bővítési biztosát” – olvasható a hivatalos közleményben.

Kommentár a találkozó előtt

Az eddigi egyetlen német kommentár még a találkozó előtt jelent meg. A Frankfurter Rundschau baloldali lap szerint Orbán Viktort végre ki kell dobni, mert semmi keresnivalója az értékekhez kötődő konzervatívok között. 

A politikában akadnak hatalmas jelképes erejű véletlenek. Orbán Viktor éppen akkor tette tiszteletét Berlinben, amikor Annegret Kramp-Karrenbauer, a CSU elnöke bejelentette lemondását a CDU elnöki tisztségéről, nem utolsó sorban az AfD hatására. Orbán Viktor, az „illiberális demokrácia” nagy előgondolkodója, aki az AfD nagy példaképe, arról akart tárgyalni Merkellel, hogyan maradhat a pártja az Európai Néppártban. A keresztény-polgári Európai Néppártnak ugyanaz a problémája a Fidesszel, mint a CDU-nak az AfD-vel. Nem tudja, hogy lehetne következetesen elhatárolódni jobbról úgy, hogy ne engedjen át túl sok konzervatív tartalmat a tekintélyelvű patkányfogóknak. „A probléma teljesen világos: ha a mérsékeltek megpróbálják integrálni a jobboldali szavazókat, középen csökken a kötődési lehetőségük. Ezért legfőbb ideje, hogy az értékekhez kötődő minden konzervatív felismerje: a világ orbánjait nem lehet mérsékelni. Ha ez ember elfogadja illiberális látszatmegoldásaikat, akkor nyeregbe kerülnek. Nem, Orbánnak nincs helye az Európai Néppártban. Dobjátok ki végre!” – írta a lap hétfőn megjelent kommentárjában. 

A Hírklikk megkérdezte Balázs Péter volt külügyminisztert, uniós biztost, mit von le a találkozóból. Mondandója itt olvasható

Forrás: Hírklikk