A WHO aggódik a koronavírusfertőzések miatt

HírKlikk 2020. február 22. 14:00 2020. feb. 22. 14:00

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggódik az olyan koronavírusos megbetegedések miatt, amelyeknél nem mutatható ki egyértelmű kapcsolat a járvánnyal, bár Kínán kívül viszonylag kicsi az ilyen esetek száma – írta szombaton a szervezet főigazgatója a Twitteren.

 Az ilyen esetek közé tartoznak, amikor a beteg nem járt Kínában, vagy nem volt kapcsolatban fertőzött személlyel – írta Tedrosz Adanom Gebrejeszusz.

A jelentések szerint, a tüdőgyulladással járó kór a páciensek 80 százalékánál enyhe lefolyású, és a betegek 20 százalékának válságos az állapota. A jelentett esetek két százalékánál halt meg a beteg.

„A legnagyobb gondunk az, hogy a COVID-19 a gyenge egészségügyi rendszerű országokra is kiterjedhet" – írta a főigazgató. „Készültségi és reagálási stratégiai programot is közzétettünk, amelyben 675 millió dolláros támogatást kértünk a legsérülékenyebb országoknak nyújtandó támogatásra".

Tedrosz bejelentette, hogy az ENSZ-szervezet a közeli hetekben 60 ezer újabb vírustesztet küld 19 országba.

Szombaton egy második olasz beteg – egy nő – is meghalt koronavírus-fertőzésben. Olaszországban a fertőzések száma elérte a 28-at, 26 ember Lombardiában, ketten pedig a szomszédos Veneto tartományban bizonyultak vírushordozónak. Olaszország mintegy tíz északi településén az első eset észlelése után, a hatóságok bezárták a közintézményeket. Az intézkedés mintegy 50 ezer embert érint.

Dél-Korea szombaton bejelentette, hogy 433-ra emelkedett a fertőzöttek száma. A járványügyi központ korábbi közleményében még 346 paciens szerepelt.

A Samsung Electronics bejelentette, hogy egy koronavírus-fertőzéses eset miatt, hétfő reggelig bezárja Gumiban működő mobiltelefon gyárát. Az az emelet, ahol a fertőzött alkalmazott dolgozott, kedd reggelig zárva tart.

Hupej tartomány kormányzata szerint, a koronavírus lappangási ideje 27 nap is lehet. Ezt azután közölték szombaton, hogy egy 70 éves férfinél, aki január 24-én tért vissza a lakóhelyére Ecsouból, ahol fertőzött nővérével érintkezett, és 27 nap után jelentek meg nála a tünetek, február 20-án állapították meg a fertőzést – áll a hupeji kormányzat honlapján.

Iránban szombaton tíz újabb megbetegedést jelentettek be, a fertőzöttek száma így 28, és újabb halottja is van a kórnak a korábbi négy után – közölte az egészségügyi minisztérium szóvivője. Az új iráni fertőzöttek egyike Morteza Rahmanzedeh, Teherán 13. kerületének polgármestere – jelentette az állami televízió.

Irán szerdán jelentette be, hogy két ember meghalt a fertőzésben a síiták szent városában, Komban.

A szomszédos Irak csütörtökön „újabb rendelkezésig" megtiltotta állampolgárainak, hogy Iránba utazzanak.

A Kuwait Airways légitársaság bejelentette, hogy felfüggeszti iráni járatait.

Az ausztrál kormány szombaton bejelentette, hogy engedélyezi egyes kínai hallgatóknak, hogy belépjenek az országba. A szünidő után, kínai diákok ezrei nem tudtak visszatérni az iskolákba és egyetemekre, mert a kormány a koronavírus-járvány miatt, beutazási tilalmat rendelt el a kínaiak ellen. A tilalom feloldása mintegy 760, nem a járvány gócából, Hupej tartományból érkező diákra vonatkozik. Az eseteket egyedileg bírálják el, és a diákok érkezéskor kéthetes karanténba kerülnek.

Forrás: MTI/Hírklikk