Acél helyett tartozást termel Dunaújvárosban a vasmű

HírKlikk 2024. március 1. 08:10 2024. márc. 1. 08:10

A Népszava szerint egyre több jel utal rá, alaposan befürdött Dunaújváros a vasmű – az Orbán-kormány által kiválasztott – új tulajdonosával.

 A Népszava információi szerint közel 136 ezer euróról szóló fizetési felszólítást küldött tavaly november közepén egy szlovák beszállító a(z egykori Dunaferr) Duna Furnace Dunai Vasmű Kft.-nek 1800 tonnányi kifizetetlen acélgyártási salak miatt. A Miklós Ferenc ügyvezető által aláírt dokumentum 15 napon belüli fizetésre szólít fel, a lap úgy tudja, a szerződésen alapuló, az adós által elismert számlatartozás kiegyenlítése a decemberi ismételt felszólítás után sem történt meg; a kényszerhitelező beszállító időközben felszámolási eljárást kezdeményezett a Duna Furnace Kft-vel szemben.

A tavaly az Orbán-kormány erőteljes közbeavatkozásával sajátos körülmények között indiai kézbe került acélmű a Népszava információi szerint másoknak is tartozik, a nem-fizetés a működtetési szisztéma része (mint ahogyan a tulajdonos más európai cégeinél is) – kérdés, hogy ilyen körülmények között van-e remény Dunaújváros legnagyobb foglalkoztatójának tartós fennmaradására.

Néhány nappal karácsony előtt a cseh sajtó arról cikkezett, hogy az ottani kormány kénytelen foglalkozni a dunaújvárosi vasműt is tulajdonló Liberty Steel csoporttal, amelynek Liberty Ostrava nevű gyára szintén pénzügyi nehézségekkel küzd. A csehországi érdekeltség jelenleg egyáltalán nem termel, csődvédelemben van. Sem az áramszámlát, sem a biztosításait nem fizeti, a dolgozókat pedig kényszerszabadságra küldte. Hasonló nehézségekkel néznek szembe a tulajdonos további cégei is. Romániában a Liberty Galati tartozik 900 beszállítónak legalább 150-200 millió euróval. A skóciai Ford William alumíniumgyárból 600 millió fontot vont ki a Liberty, miközben a skót kormány – hogy az ország egyetlen alumíniumüzemét megmentse – közel 600 millió font értékben biztosított a vállalat számára energiát ingyenesen.

Dunaújvárosban arról is hallani, hogy a Duna Furnace Kft. és a Dunarolling Kft. (együttesen a Liberty Dunaújváros) sem fizeti az áramszámlákat, illetve másoknak, egyebek között az ISD Power Kft-nek és a Halna-Duna Kft-nek is tartozik. Közben problémák vannak a működéssel is: bár január elején még az ország legnagyobb kohászati üzemének hosszú szünet utáni újraindulásáról írt a média, néhány napra rá Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere a Spirit FM-en már arról beszélt: olyan kevés az alapanyag, hogy valójában nem termel a cég, és egyre kevesebb a munka. Szerinte rengeteg olyan dolgozót elbocsátottak, akiket előzőleg külső cégekbe szerveztek ki, acélgyártás pedig ténylegesen nem történik, a kohók üresen állnak, és valószínűleg már nem is lehet azokat újraindítani. A polgármester azt is megjegyezte: korábban a kormány több milliárd forintos hitelt adott a Dunai Vasműnek az átmeneti időszakra, amíg az indiai hátterű új tulajdonos hivatalosan is átvehette az irányítást.

Az új tulajdonos tavaly augusztusban határozatlan időre leállította az acélmű folyékony fázisát, és máig nem indította újra. A dunaujvaros.com pedig arról írt, hogy bár január 8-án állítólag beindították a hengerművet, azóta ez a folyamat is leállt: a meleghengermű alig néhány napon át üzemelt, a hideghengermű sem dolgozott összesen egy hétig sem.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom