Áder elnök riporter lesz

HírKlikk 2020. október 25. 08:59 2020. okt. 25. 08:59

Kék bolygó címmel, rendszeresen jelentkező podcast műsort indít a köztársasági elnök. Az egyes epizódok hétfőtől kéthetente jelennek meg. Áder János a beszélgetésekben környezetről, vízről, klímáról kérdezi szakértő vendégeit. Arról is szó lesz, hogy milyen válaszokat adunk a klímaváltozásra, a körforgásos gazdaság megteremtésére, a vízválságra vagy a fenntartható életmód biztosítására.

Az első adásban a világ legnagyobb károsanyag kibocsátójának, Kínának 2060-ra vállalt karbonsemlegessége lesz a téma – írja a hvg.hu. A kínai elnök, Hszi Csin-ping szeptember végén az ENSZ virtuális közgyűlésén jelentette be, hogy 2060-ra elérik, hogy az ország egyáltalán nem bocsát ki széndioxidot.

Az első adás vendége Bartus Gábor környezetgazdász lesz, aki szerint a kínai társadalom ott tart, hogy nem szenved hiányt semmiben, mindent előállít a maga számára. Azonban most kezdik észrevenni, hogy ennek az lett az ára, hogy súlyosan szennyezetté vált az ország levegője.

Ugyanakkor már ma is Kína gyártja a világon a napelemek 70 százalékát, a szélkerekek felét és az elektromos autók elterjedéséhez szükséges lítium ionos akkumulátorok 77 százalékát.

Érdekes, hogy a köztársasági elnök éppen ezt a címet választotta, ez ugyanis a világszerte jól ismert, köztiszteletnek örvendő brit televíziós, David Attenborough műsorának is a címe. Sőt, igazából két ilyen című természetfilm-sorozata is létezik a BBC élő legendájának. Nem is beszélve a Zöld bolygó címűről.

Forrás: hvg.hu