Áder megszólalt, de nem mondott semmit

Föld S. Péter 2020. április 10. 13:48 2020. ápr. 10. 13:48

Áldott húsvéti ünnepeket kívánt honfitársainak. Vigyázzunk magunkra, mondta az államfő, vigyázzunk egymásra, és legyünk türelmesek. Nagyjából ennyiben összefoglalható az, amit Áder János köztársasági elnök nagypénteken beszédként előadott a Sándor Palotában. Egyedül azt nem mondta, hogy este, lefekvés előtt, aki teheti, mosson fogat.

Csupa hasznos dologról elmélkedett a nagy nyilvánosság előtt az államfő. Arról, hogy most mindenki aggódik és fél. Meg arról, hogy most ne öleljük meg azokat, akiket máskor megölelnénk. Persze, az államfőnek nem az a dolga, hogy gyakorlati tanácsokkal lássa el a lakosságot, még akkor sem, ha vannak olyan országok, ahol a legfőbb közjogi méltóság konkrétan is kiveszi a részét a koronavírus elleni védekezésből.

Magyarország nem ilyen ország, Áder János nem ilyen államfő. Nálunk az országos tisztifőorvos – nyilván nem saját ötleteként, mert azt nem nézzük ki belőle – már napok óta azzal van elfoglalva, hogy Budapestre, és annak megválasztott vezetőjére ráhúzza a vizes lepedőt. Ami néhány héttel ezelőtt még rémhírnek számított, és amiért fel is jelentették a mohácsi polgármestert (aki gócpontként említette a városát), az ma az országos tisztifőorvos szájából hivatalos szövegként hangzik el. Tudniillik, hogy Budapest és környéke a fertőzés gócpontja.

Értjük az üzenetet, de nem értünk vele egyet. Lehet persze ezt állítani, de akkor előtte azt is el kellene magyarázni, hogy miért csak mostanában kezdik kiszállítani a kórházakba a maszkokat és a fertőtlenítőket, amikor ezt már egy hónappal ezelőtt meg kellett volna tenni. Miért nem tesztelték az idősotthonok lakóit, miközben a főpolgármester kifejezetten kérte ezt a hivatalosságoktól.

Ezekre és még több hasonló kérdésre kellene válaszolnia dr. Müller Cecíliának, hogy valamennyire is komolyan vehessük. Mert vele tényleg nem az a baj, hogy a csütörtöki sajtótájékoztatóján összekeverte a „híres költőt”, Wass Albertet, Márai Sándorral. Boldog ország, ahol egy megfelelni vágyó, de irodalmi ismeretekkel nem rendelkező beszédíró írja az országos tisztifőorvos szövegeit.

Ettől még persze Áder János mondhatott volna többet is annál, mint hogy mossunk kezet, vigyázzunk egymásra, és legyünk türelmesek. Türelmetlenek vagyunk, János. Nem a karantént bírjuk nehezen, hanem a ti pökhendi, arrogáns, cinikus és lekezelő mondataitokat.