Aggasztó, hogy nincs itthon sem Covid-oltás, sem hivatalos oltási ajánlás

HírKlikk 2023. november 4. 13:15 2023. nov. 4. 13:15

A 2023/2024-es influenza járványügyi szezon első hónapjában az NNK központi laborjába sokkal több minta kerül be kivizsgálás céljából, és ezek közül minden negyedik Covid-fertőzést mutat ki. A múlt héten 153 főt vettek fel kórházba súlyos légúti fertőzés miatt, 74 százalékuknál Covid-vírus állt a háttérben és a kórházba került covidos betegek több mint háromnegyede 60 év feletti. Ez pedig szintén arra világít rá, hogy az újabb koronavírus-variánsok megjelenése és gyors terjedése még mindig az idősebb korosztályt veszélyezteti a leginkább. Ennek fényében nagy szükség lenne hivatalos oltási ajánlásra és Covid-oltásokra, de a hírek szerint jelenleg egyik sincs idehaza.

A Portfolio, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ által publikált, az aktuális, 43. hét, valamint – szokatlan módon – az azt megelőző három hét  járványügyi adatai alapján számol be a helyzetről. A részletes adatokból (amit a portál cikkében grafikonokkal gazdagon illusztrálva találhatja meg az érdeklődő) a portál azt a következtetést vonja le, hogy  továbbra is igaz az a korábbi állítás az elmúlt évek szomorú tapasztalataiból, miszerint a Covid-fertőzés az idős korosztályban a legsúlyosabb lefolyású és itt van a legnagyobb kockázata annak, hogy a megbetegedett kórházba és intenzív osztályra kerül. Nem véletlen, hogy Oroszi Beatrix epidemiológus többször is nyilatkozta az elmúlt hónapokban, hogy elsősorban az időseknek és a krónikus betegeknek érdemes most kérniük az oltást, akik a súlyos lefolyás szempontjából a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve.

A portálnak júniusban azt emelte ki, hogy „közösségi szinten az a legfontosabb, hogy az időseket és a krónikus betegeket védjük a súlyos lefolyás ellen, utána jönnek az egészségügyi dolgozók, a szociális ellátásban dolgozók, és ha sok vakcina áll rendelkezésre, akkor az általános népességnek is juthat belőle”. A szakember akkor reményének adott hangot, miszerint „az őszi szezonra Magyarországnak is lesz COVID-19 védőoltási ajánlása, hogy milyen időközönként javasolt az újraoltás, és kik az elsődleges célcsoportok”. Azóta viszont nem jelent meg ilyen hivatalos ajánlás, sőt, a helyzet talán még súlyosabb – szögezi le a Portfolió szakírója, emlékeztetve arra, hogy a héten látott napvilágot az a hír, miszerint Magyarországon nincs elérhető Covid-oltás. Az új variánsok hazai megjelenésével, a maszkhasználat mellőzésével előre látható, hogy milyen járványügyi lefutásra számíthatunk és hogy ennek az idősek oltása nélkül lesznek következményei idehaza – mutat rá.

A járvány terjedésével a Hírklikk legutóbb ebben a cikkben foglalkozott.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom