Ágh Attila: az Orbán-rendszer bukni fog, de az ellenzéki struktúrának is meg kell változnia

HírKlikk 2023. július 17. 07:50 2023. júl. 17. 07:50

Tele van a környékünk részleges autokráciával, ami azt jelenti, hogy ezen országokban reális esélye van az ellenzéknek választáson leváltani a kormányt. Így lehet, hogy ez lesz Szlovákiában vagy Lengyelországban, ahol jönnek a választások, de nálunk éppen a tökéletessége miatt fog összeomlani a rendszer – mondta a Klikk TV Tíz című műsorában Ágh Attila, egyetemi tanár, politológus, aki könyvéből „A tökéletes autokrácia tündöklése és bukása” című írásából is idézett.

Az emberek szokásos módszereket keresnek a rendszer megbuktatásához, miközben benne van az egésznek a feszültsége, hogy ez egy tökéletes autokrácia, ami éppen ezért fog rövid időn belül elbukni, és pontosan ezért „nem lehet azt elvárni, hogy egy kellemes hétvégén lezajlik. Napközben elmentünk szavazni, estére kiderült, hogy leszavaztuk a kormányt.”

Ágh Attila elmagyarázta, hogy választási vagy kormányzati szakaszonként Orbán és a Fidesz-elit komolyan építkezett. „Az első két ciklusban mindenféle dolog történt, de lerakták az autokrácia jogi-politikai alapjait. Már akkor is számos olyan lépést tettek, amely kizárta az ellenzéket a politikai térből. A gazdaság meghódításának és átszervezésének irányába fordultak, a harmadik ciklusban már a kulturális szféra meghódításán dolgoztak, a médiára való törvényt meghozták már az első ciklusban.”

2010-ben a baloldal nagyon súlyos vereséget szenvedett

A belső építkezés együtt járt egy újfajta társadalmi szervezettel, ami elszakította egymástól a makropolitikát és a szakpolitikát – mondta Ágh Attila és hozzátette, olyan társadalmi szerkezetben, amelyben kialakult egy személyi függés, eleve bele volt programozva az, hogy a közpolitika tönkremegy. „A személyfüggő országokban elvárás a politikai hűség. Már az első ciklusban óriási bakik tömegét láttuk, és ezek az emberek nem ütik meg a bokájukat, ha a politikai hűség játékszabályait betartják. És miután nem hozzáértő emberek vannak, a rendszer tönkremenetele egyre jobban látszik.”

A nyugati válságérzékelés alapigazsága, hogy egy erőteljes fájdalomérzésnek kell kialakulnia a társadalomban ahhoz, hogy eljusson egy átalakulási folyamathoz – mondta arról, hogy miért vannak csendben az emberek. Nálunk még nem jutottak el idáig – tette hozzá.

Ágh Attila arra is rámutatott, hogy Orbán és a rezsimje eddig csak kellemetlenséget okozott az uniónak, de most már akadályt jelent a működésében. „A Huxit nem az lesz, amiről beszélnek a sajtóban, hanem a European Political Community, amelyben ki leszünk szorítva a perifériára.” Ennek a szélesebb körű szervezetnek az lenne a lényege, hogy a belépő országok ezt csak fokozatosan tehetnék meg, szakpolitikák szerint, és van egy olyan szcenárió, hogy Magyarország ugyanígy kipasszírozható lesz részlegesen – fogalmazott.

Az Orbán-rendszer bukása előrelátható, de az ellenzéki nagypolitika felépülése újabb fájdalmas időszak lesz, mert ennek az ellenzéki struktúrának a továbbvitele ezeket a problémákat nem oldja meg.

A Klikk Tv műsorát itt nézhetik meg.