Ágh Attila: Orbán Viktornak szüksége van Trump győzelmére

Németh-Kállai Szilvia 2024. március 7. 07:00 2024. márc. 7. 07:00

Javítja-e a magyar-amerikai kapcsolatokat, ha Orbán Viktor csak a republikánusokkal találkozik? – kérdeztük Ágh Attilától. A politológus szerint egy nagyon erőteljes EU-ellenes készülődés része a magyar miniszterelnök amerikai látogatása. Ha Donald Trump nyer, akkor ez a magyar miniszterelnök helyzetét megszilárdíthatja az Európa Unióban, enélkül egymaga marad. Az elemző felhívta a figyelmet arra is, hogy készülődőben van egy új ellenségkép. 

Orbán Viktor nemzetközi nagyzási hóbortjának két fő iránya van: az egyik Donald Trump, a másik pedig az Európai Unió. Ez a két dolog viszont nagyon ritkán fut párhuzamosan, sőt, egyre inkább ütközik egymással – fejtette ki Ágh Attila. Szerinte az igazi kérdés az, hogy az amerikai republikánusok, vagy a Trump melletti kiállás hogyan befolyásolja a magyar miniszterelnök nemzetközi helyzetét, ezen belül pedig az EU-hoz való viszonyát, ami európai tagállamként egyébként meghatározza az ország alaphelyzetét? „Azt se felejtsük el, hogy mellékesen milliárd eurós források veszhetnek még mindig el” – emlékeztetett a politológus. 

Ennek a „csattanója” novemberben lesz – folytatta az elemző. Ha ugyanis Trump nyeri meg a novemberi amerikai elnökválasztást és a republikánusok átveszik a politikai vezetést Amerikában, az látszólag Orbán sikerét is jelenthetné, hiszen jelenleg nagyon jóban van a volt amerikai elnökkel. Csakhogy az Európai Unió főbb politikai pártjai és tényezői – beleértve a konzervatívokat és a szélsőjobboldalt is – nagyon erősen Tump-ellenesek és kifejezetten készülnek arra, hogyha nyer, akkor Európa hogyan forduljon szembe az általa vezetett kormányzattal. „Nemcsak aggódnak, hanem mindenféle jogi- és szervezési formában készülődnek.”  

Ez a kapcsolatrendszer az EU-ban és azon belül különösen az Európai Bizottságnál válik kritikussá – magyarázta a politológus. Az Orbán-féle vonal és a Fidesz már rettenetesen gyenge. Egyetlen frakcióhoz sem tartozik az Európai Parlamentben, ezért nem jut a parlamenten belül pozícióhoz, így elegendő időhöz sem ahhoz, hogy megszólaljon. Mellékesnek tűnik, de óriási csapás volt, hogy Varga Judit nem lett a Fidesz első számú jelöltje az EP választáson. Pedig az ő szerepe döntő lett volna, hiszen jól felkészült, és nagyságrendekkel jobb, mint a helyére került Deutsch Tamás. 

Furcsa ellentmondásnak tűnhet – folytatta gondolatmenetét Ágh Attila –, de Orbán most azért szeretné, hogy amerikai útja sikeres legyen, mert azzal sikeresnek mutatkozik ő maga is, és emiatt tényezővé válhat az Európai Parlamentben. Ott viszont már csak egyetlen személynél – Georgia Meloni olasz kormányfőnél – és egyetlen frakciónál – az Európai Konzervatívok és Reformistáknál (ECR) – van lehetősége arra, hogy az unión belül növelje a befolyását. A mostani politikai helyzetben ez a frakció fogadná be őt, ami után a magyar miniszterelnök pozíciókat és befolyást szerezhetne az Európai Parlamentben. 

Viszont ezek az emberek nem különösebben kedvelik Orbán Viktort, beleértve magát Melonit is, aki a frakció vezetője és nagyon habozik a felvételével kapcsolatban. „Tehát a magyar miniszterelnök alapvető törekvése az, hogy bemutassa, ő egy nemzetközi nagyságrendű politikus, aki az Európai Unión belül is képes nagy szerepet játszani.” Erre azért is szüksége van, mert az unión belül még Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke sem bizonyult szövetségesének. Így eléggé elveszett ember az EU-ban és abban bízik, ha látványosan szerepel a világban – ezúttal Amerikában –, akkor ezt az Európai Unióban átválthatja az ECR frakción belüli befolyásra, és pozíciókat tud szerezni – mutatott rá Ágh Attila.  

Az amerikai úttal kapcsolatban a politológus kifejtette: Trump „seregének” bázisa a CPAC, a Konzervatív Politikai Akció Konferencia, amely 1974 óta minden évben ülésezik, az elmúlt két évben már Magyarországon is. A magyar miniszterelnök pedig most azért megy Amerikába, hogy előkészítse a következő magyar CPAC konferenciát. Ez az, amit április 24-25-re hirdettek, és ami esetleg májusra tolódik. Tehát egy újabb trumpista konferencia előkészítése folyik majd, aminek igen széles nemzetközi sajtója is lesz. A magyar médiában az Orbán Viktor által 2013-ban létrehozott fideszes médiaholding, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA), feladata, hogy külkapcsolatait és azon belül az amerikai republikánusokkal fenntartott kapcsolatait propagálja. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője az utóbbi napokban a KESMA-n keresztül telenyilatkozta a magyar- és a világsajtót azzal, hogy Orbán Viktor Amerikába megy, és ettől milyen fontos és komoly változások lesznek. 

Szánthó Miklós azt emelte ki, hogy van egy amerikai, meglehetősen szélsőséges, kalandorkodó, politikai irányzat, amit Woke-nak hívnak (Fölébredt Mozgalom). Ezt ők egy újjászületett kommunizmusnak tekintik, ami állítólag Magyarországon is fenyegetést jelent. Viszont a két nagy bölcs – Trump és Orbán – célja az, hogy fölvegyék a harcot a nemzetközi kommunizmussal, először Amerikában. Szerintük a Woke az, amely eredeti formában és keményebben képviseli ezt az irányzatot, még a demokratáknál is. A Woke kemény szárnya pedig Magyarországon is veszélyt jelenthet. „Tehát az egész szuverenitás ügy, a szuverenitásvédelem a baloldali kommunista újjászületés megakadályozására irányul, így ezek már ideológiai felhőképek” – jelentette ki a politológus.

Ez azt jelenti, hogy Brüsszelről szépen lassan lekerül a célkereszt és átkerül a Woke-ra – kérdeztük. A válasz: igen. „Trumpnál határozottan eluralkodott a „győzelem érzése”, ő és a hívei már „lefutottnak érzik” az elnökválasztást, és azt gondolják, „harci kiáltást” kell hallatniuk Amerika számára. Aki itthon nem fordul szembe a Woke-kal, az nyilván nem követi Orbán Viktort, ezért baloldali, szélsőséges, felforgató elem. A woke-ok – akik elég lármásak Amerikában – ideológiájával, mivel egyébként is ide-oda csúsztatnak ideológiai modelleket, Magyarországon is könnyű valamilyen párhuzamot találni” – mondta Ágh Attila. 

Hozzátette, Orbán Viktor mindig azt mondja, ha Trump kerül hatalomra, akkor az ukrán válság szinte pillanatokon belül megoldódik. Hiszen Trump restaurálni akar, egy olyan világképet képzel el, ami a régi szép időkre emlékeztet, amikor bipoláris világ volt. Volt az Egyesült Államok és Oroszország és a kettőjük viszonya határozta meg a nemzetközi politikát. A magyar miniszterelnök szerint ez meg is történhet Trump győzelmével, mert akkor ki fog egyezni Putyinnal és az Európai Uniónak is megmondják, hogy „fogják vissza magukat”, mert a „felnőttek” döntenek. 

Ez a gondolat vezérli az egész koncepciót, beszédstílust, ennek az előkészítése lesz a Budapesten tartandó következő CPAC konferencia, amire körülbelül 1500 főt hívtak meg a világ legkülönbözőbb országaiból. Olyan vezető politikusokat, akik a szélsőjobb oldal mentén foglalnak állást. Az ő nagy seregszemléjük akar lenni a következő CPAC konferencia Magyarországon. Ennek csinálnak majd nagy hírverést a Trumpnál tett látogatás után – fűzte hozzá Ágh Attila.