Agypusztító fehérje szökött ki egy francia laborból

HírKlikk 2021. augusztus 1. 06:00 2021. aug. 1. 06:00

A rendkívül fertőző fehérjék, a prionok súlyos agybetegséget, egyfajta degeneratív neurológiai megbetegedést okoznak.

Öt kutatóintézet kilenc laborjában vezettek be három hónapos moratóriumot, miután két dolgozót is halálos agyi fertőzéssel diagnosztizáltak – írja a Science Magazine cikkét idézve az Index.

Az egyik meg nem nevezett páciens egy francia kutatóintézetben tanulmányozta a rendkívüli veszélyes, extrém módon fertőzőképes fehérjéket, a prionokat. Néhány hete diagnosztizálták nála a súlyos agybetegséget, az úgynevezett Creutzfeldt–Jakob-szindrómát.

A betegséggel megfertőződött dolgozó esetében egyelőre nem biztos, hogy a laborban fertőződött meg. A betegség azonban meglehetősen ritka, így valószínűsíthető, hogy kísérletezés közben kapta el a kórt.

Egy laborban dolgozó nő, Émilie Jaumain még 2010-ben munka közben megvágta az ujját egy üveggel. A fertőzés így bekerült a véráramba. 2019-ben, 33 évesen halt meg a fertőzés szövődményei miatt. 

A képen a prionfehérje kimutatása látható egy Creutzfeldt-Jakob beteg kisagykérgében. Nagyméretű, plakk-szerű, extracelluláris fehérje lerakódások (piros nyíl) egy Purkinje sejt (csillag) közelében és a szemcsesejtek (kék nyíl) között.

Forrás: Index