Ahol zsidókra vadásznak, ott senkinek a szabadsága nincs biztonságban

HírKlikk 2023. november 2. 15:30 2023. nov. 2. 15:30

Walter Russel Mead úgy látja, hogy az antiszemitizmus mérgezi Amerikát, és a zsidók elleni támadások egyben a szabadelvűség, valamint a sokszínűség eszményeit is érinti. A New Yorki-i Bard College professzora emlékeztetett arra, hogy a Hamász terrorakciója miatt a tengerentúlon csaknem 400 százalékkal ugrott meg az antiszemita incidensek száma.

Ezt azonban nem csupán az amerikai zsidók problémájának tartja. A nemzet összetartása és ereje szempontjából alapvető az a bizalom, amelynek révén az USA különlegesen barátságos otthon lett a zsidó polgárok számára. Ha elvész az amerikai útba vetett hit, akkor nem sok esélye lesz annak, hogy a társadalom képes megfelelő energiát és egységet felmutatni a külső ellenség támadásainak visszaverésére.

Az erőszakos antiszemitizmus évszázadok óta azok körében dívik, akik elutasítják a liberális felfogást.  Az illiberálisok azt hangoztatják, hogy az Egyesült Államok kaukázusi etnoállam, illetve hogy a zsidók, a feketék és más alsóbbrendű népcsoportok meg akarják semmisíteni – a bevándorlás és a felforgatás útján. Az egyetemi baloldal megfordítja ezt a megközelítést: a nem fehér etnikumok tagjai jó fiúk és a fehér alapítók a rasszisták, meg kell szabadulni az örökségüktől. Ám mind a két nézet gondnak tartja a zsidókat.

De ha valaki úgy véli, hogy a zsidók ellenőrzik a bankokat, az nem érti, miként működik a korszerű gazdaság. Aki azt hiszi, hogy a zsidók tartják kézben az amerikai sajtót, illetve politikai rendszert, az soha nem fogta fel igazán az intézmények működési módját. Akik pedig felkapják az összeesküvés-elméleteket, azok nem hajlandóak tanulni, mert azt gondolják, hogy már mindent tudnak.

A baj csak az, hogy ahol a zsidókra vadásznak az utcákon, ott senki szabadsága vagy tulajdona nem lesz sokáig biztonságban – figyelmeztetett a szerző a Wall Street Journal hasábjain.

 

Forrás: Hírklikk