Tiszavirág életű lesz-e a Tisza Párt?

HírKlikk 2024. május 15. 20:40 2024. máj. 15. 20:40

Magyar Péter, akinek kinyilvánított célja Orbán Viktor és a Fidesz hatalmának megdöntése, nagyon rövid idő alatt a feje tetejére állította a magyarországi status quót, és kihívást jelent Orbán Viktor számára – mutatott rá budapesti keltezésű, szokatlanul hosszú cikkében Kiss Kornélia a szászországi közszolgálati műsorszóró, az MDR honlapján.

A szerző ismertette Magyarnak az úgynevezett kegyelmi botrány után befutott pályáját, a tüntetések lelkes hangulatát, és Magyar mondandóját Orbánról és a Fideszről, a tönkrement egészségügyről és oktatásról, valamint korrupcióról. Rámutatott, hogy Magyar a hagyományos ellenzék gyenge voltát használja ki. A pártok évek óta ugyanazt mondják, amit Magyar, de sikertelenek maradtak. Magyar viszont az ellenzéket is bírálja, ezen belül főleg a DK-t, a legnagyobb baloldali ellenzéki pártot vádolja azzal, hogy a probléma része, és szerepe van az eddigi status quo fenntartásában. Ebben a feszült légkörben lépett fel Magyar, és rögtön sikert aratott, pedig maga is sokáig az Orbán-rendszer része volt. A felmérések szerint, pártja biztosan  bejut az Európai Parlamentbe. 

Sok magyar úgy látja, hogy Magyar Péter pártja jelenleg főleg az ellenzéknek jelent kihívást, azonban nem zárható ki, hogy a Fidesz szavazói között is tud hódítani, hiszen jobboldali konzervatívnak tekinti magát. Mostanra azonban már azt mondja, kívül áll a berendezkedett pártspektrumon, és elhatárolódik az elitektől: szerinte nincs jobb és bal, csak magyar van.

Egyelőre nem ismert, milyen programmal indul a Tisza párt az európai választáson. Magyar Péter annyit már jelzett, hogy a Tisza az Európai Néppárthoz szeretne csatlakozni, amelyből a Fidesz 2021-ben kilépett. Az egyik ígérete az, hogy ha hatalomra jut, Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez. 

Mindenesetre Magyar előtt még hosszú út áll akkor is, ha váratlan sikert arat az európai választáson. A pártja még éppen csak épül, és eddig kategorikusan kizárta, hogy a mai politika szereplői közül bárkinek helyet adjon benne. Ezért még nem tudni azt sem, hogy kik lesznek a társai a párt vezetésében, mint ahogy az sem tudható, hogy a Magyar Péter és pártja szervezte tüntetések mai eufóriája hosszabb távon is kitart-e – mutatott rá a szerző.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom