Akár 200 ezer magyarnak válhat fizetőssé az egészségügyi ellátás

HírKlikk 2020. július 3. 13:55 2020. júl. 3. 13:55

Egy néhány perces látogatás a háziorvosnál mostantól körülbelül 10 ezer forintba kerül annak, aki több mint három hónapig nem fizet tb-t. A receptekhez járó állami támogatás pedig érvényét veszíti és a gyógyszer teljes árát kell kifizetni.

A háziorvosok és patikák nyilvántartásában könnyű ellenőrizni, hogy van-e valakinek elmaradása: pirosan világít, ha valakinek tartozása van. De egy egészségügyi közgazdász azt javasolja, inkább az egészségbiztosítási alapkezelő ügyfélszolgálaton érdeklődjön, aki bizonytalan. Különösen azok, akik az elmúlt hónapokban elveszítették a munkájukat a járvány miatt. Vagy nem tudják biztosan, hogy fizet-e utánuk tb-t a munkáltató.

Az ATV-nek nyilatkozó Dózsa Csaba szerint, akár 100-200 ezer ember eshet ki a tb-rendszerből elmaradás miatt. A közgazdász hozzátette: 15 évvel ezelőtt még több mint 1 millió ember tb-je volt rendezetlen. A pénzügyminisztérium pedig éppen azért tartja szükségesnek a szigorítást, hogy még több potyautast legyen képes kiszűrni a rendszer.

Forrás: atv.hu