Alaposan kielemezte Kásler nagy bejelentését Nyáry Krisztián

HírKlikk 2020. július 13. 04:30 2020. júl. 13. 04:30

Az archeogenetikai vizsgálatok alapján, az Árpád-házi királyok dinasztiája a mai Afganisztán északi részén, az ókori Baktria területén alakult ki 4500 évvel ezelőtt – jelentette be Kásler Miklós miniszter pénteken, hozzátéve, hogy ez számos további kérdést vet fel.

Utóbbival egyetért Nyáry Krisztián író is, aki egy hosszú Facebook-posztban reagált a bejelentésre – írja a hvg.hu.

„Mindenki számon tartja, kik voltak a nagyszülei, de 16 ükszülőjét már kevés ember tudja felsorolni. Tíz generációval, 200-250 évvel korábban már 1024 ősöm volt, személyazonosságukat talán levéltári adatokból még azonosítani lehetne. 15 nemzedékkel korábban már 32 768 ősöm volt, 20 generációval korábban már több mint egymillió – közülük jó, ha 10-20-at tudnék azonosítani, és ez csak 4-500 év" – írta.

A feltételezett baktriai Árpád-ős és III. Béla halála között 3200 év telt el, ez 120-160 generációt feltételez. Akinek kedve tartja, kiszámolhatja: Eurázsia i.e. 2000 körül élt lakói közül lényegében mindenkinek volt esélye rá, hogy Béla királyunk őse legyen. Az lenne a csoda, ha pont Baktriában nem lenne ilyen ősapa vagy ősanya.

Ráadásul itt egy uralkodói családról van szó, az ő génállományuk nem sokat mond el az alattvalóikéról – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra is, az ókorban és a középkorban az uralkodói dinasztiák többsége máshonnan származott, mint az általuk uralt nép, az uralkodócsaládok keveredése több ezer évig a leghatékonyabb diplomáciai eszköz volt.

III. Béla közvetlen felmenőiről viszonylag sokat tudni, így azt is, hogy sokkal több őse származott a kijevi, a novgorodi és a bizánci uralkodóházakból, mint az Árpád-házból.

Mégis: ha most valaki kiásná valamelyik (döntően viking eredetű) kijevi uralkodó csontjait, és kijelentené, hogy megtalálta III. Béla egyik ősét, és ezzel igazolná az Árpád-ház kijevi/viking eredetét, annak egyszerre lenne igaza és mondana jó nagy hülyeséget. Pedig itt csak négy-öt generációról beszélünk, nem 120-ról.

Sokfélék vagyunk, ahogy sokfelől érkeztek az őseink is. Ha a fenti példa bonyolult, mindenki írja le egy papírra a déd- és ükszülei vezetéknevét. Talán archeogenetika nélkül is világos az eredmény – zárta posztját Nyáry.

Forrás: hvg.hu