Államcsőd közeli helyzetben voltunk év elején

HírKlikk 2023. szeptember 5. 18:40 2023. szept. 5. 18:40

„Most kifejezetten jól állunk, különösen ahhoz képest, hogy tavaly év végén, az idei év elején sikerült egy államcsődöt elkerülni” – értékelte meglepően súlyosan a magunk mögött hagyott gazdasági időszakot Lentner Csaba a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Alapítványának elnökhelyettese. A szakember Győrffy Dóra közgazdásszal vitatkozva ugyanakkor úgy értékelte, hogy a hibák ellenére, a kormányzás összességében pozitív, igaz, lehetne még jobb is.

Sajnos miniszterelnök urat sokan okolják – vallotta meg véleményét az alacsony magyar átlagjövedelemről Lentner Csaba abban a vitában, amelyet a Válasz Online immáron harmadjára szervezett meg vele Győrffy Dóra közgazdásszal, a kormánykritikus jobboldali értelmiségieket tömörítő Eötvös Csoport tagjával. Lentner szerint az, hogy az egy főre jutó magyar jövedelem tizenhárom év teljhatalom után továbbra is az egyik legalacsonyabb az EU-ban, elsősorban annak köszönhető, hogy „az egyes szakterületekre kijelölt miniszterek nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket”. Ezzel a megjegyzésével elsősorban Nagy István agrárminiszterre és az EU-s pénzek megszerzéséért felelős tárcavezetőkre célzott. Előbbivel kapcsolatban azt is kijelentette, hogy főként ő a felelős a magas inflációért is. „Műparaszt mentalitással nem lehet agrárminisztériumot vezetni, mert a nem hatékony mezőgazdasági struktúra fenntartása inflációt generál” – fogalmazta meg keményen Lentner.

Győrffy Dóra ezzel szemben inkább az akkumulátorgyárak idetelepülése miatt aggódik. Őszintén megvallotta azt is, hogy komolyan tart attól,  hogy „tíz év múlva Magyarország mérgező sivatag lesz”. Bár azt a politológus-közgazdász elismerte, hogy szükséges valamennyi akkumulátorgyártó kapacitás, de a lényeg a mérték. „Magyarországon 2021-ben 420 ezer autót gyártottak, ha mindegyiket felszereljük 100 kw/órás, nagynak számító akkumulátorral, akkor összesen 40 GWh kapacitásra van szükség. Amennyiben nagyot álmodunk és hatalmas teljesítménnyel számolunk, legyen 80 GWh. Ehhez képest most tartunk 200 GWh bejelentésnél” – ismertette a számokat Győrffy Dóra. A kormány ráadásul úgy akar a világ negyedik legnagyobb újrafeldolgozója lenni, hogy összehasonlíthatatlanul kisebb területű ország a miénk az Egyesült Államokkal vagy Kínával összevetve. Igaz az is, hogy más országok, köztük például Németország is, számít az akkumulátorgyártásra, de amíg a németekhez a CATL egy 8 GWh kapacitású gyárat épít, addig Debrecen határába ugyanez a cég egy 100 GWh nagyságrendűt.

Lentner szerint az akkumulátorgyárakkal csak akkor lesz gond, ha az állam és a kormány „bagatellizálja a környezetvédelmi szabályokat”, miközben elismerte azt is, hogy ő sem fogadná szívesen egy ilyen üzem épülését a kertje végében.

Forrás: valaszonline.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom