Államilag elismert nyelvvizsga lesz a jelnyelvből tett vizsga

HírKlikk 2020. július 3. 13:00 2020. júl. 3. 13:00

A jelnyelvből tett vizsga is államilag elismert nyelvvizsga lesz a jövőben. A felsőoktatási törvény is elismeri majd, és egyértelművé válik, hogy azután ugyancsak jár nyelvi pótlék. Ezt is tartalmazza a magyar jelnyelvről szóló törvény módosítása, amelyet 194 igen szavazattal, egyhangúlag fogadott el a Ház, képviselői indítványra.

A változtatást a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége kezdeményezte. A kezdeményezők azt remélik, hogy növekszik az érintettek diplomaszerző képessége és így az elhelyezkedési esélye is.

A jelnyelvi tolmácsok névjegyzékéhez hasonlóan, létrejön a jelnyelvi oktatók névjegyzéke is, a jövőben pedig csak az ott regisztráltak taníthatnak jelnyelvet. Azokat veszik fel a névjegyzékbe, akik elvégezték a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének tanfolyamát vagy rendelkeznek a jelnyelvi továbbképzésben szerzett oklevéllel.

Jelenleg mintegy negyvenen felelnek meg ennek a kritériumnak.

Tapolczai Gergely fideszes siketnéma képviselő, a módosítás egyik előterjesztője a törvény ismertetésekor elmondta: a jelnyelv elsajátítható anyanyelvként. A siket közösség Magyarország harmadik legnagyobb nyelvi és kulturális kisebbsége – ismertette. Évente mintegy ezren tanulnak jelnyelvet, és százan-kétszázan tesznek belőle vizsgát.

Forrás: MTI