Amerika és a világ nem engedheti meg, hogy Biden felsüljön

HírKlikk 2021. január 22. 17:20 2021. jan. 22. 17:20

Joe Biden az amerikai köztársaság normáinak és értékeinek helyreállítását ígérte beiktatási beszédében – az új elnökök persze mindig szóba hozzák az egységet, de ennyiszer még senki sem emlegette, mint a Fehér Ház új lakója – írja vezércikkében a The Financial Times, hozzátéve: igaz, a demokrácia még soha nem is tűnt ennyire törékenynek a tengerentúlon. Az egyik legfontosabb feladat a köztársaság visszaállítása és erkölcsi tekintélyének a visszahozása. Amerika és a világ nem engedheti meg, hogy a 46. elnök felsüljön.

A brit lap előfizetők számára olvasható írásában ecseteli, hogy az új vezetőre óriási feladatok várnak: fel kell tartóztatni a járványt, amelynek idáig 400 ezer halottja van és akkor még szó sem esett a gazdasági következményekről. Csillapítania kell a hatalmas társadalmi egyenlőtlenségeket, vissza kell állítania a köztársaságot, és helyre kell hoznia annak erkölcsi tekintélyét. Olyan feladatok ezek, amelyek messze túlnyúlnak a következő négy éven. 

Hogy visszaszerezze a bizalmat a politikusok és az intézmények iránt, mindenekelőtt az kell, hogy újra legalább a kétpárti politizáláshoz hasonlóak legyenek a viszonyok Washingtonban. A tangóhoz persze ezúttal is kettő kell, ezért meghatározó lesz Biden sikere, illetve kudarca szempontjából, hogy miként állnak az együttműködéshez a republikánusok, akiknek  még nagy utat kell bejárniuk, amíg eljutnak Trump és a trumpizmus elítéléséhez. Ugyanakkor ha Biden szeretné, hogy az emberek újra bízzanak a jogállamban, ahhoz el kell számoltatnia elődjét és a törvényhozást lerohanó csőcseléket. Egyben lehetővé kell tenni a szenátus számára az alkotmányos vádemelési eljárás megindítását. Az új elnöknek itt nagyon kényes egyensúly-mutatványt kell bemutatnia. 

Amerika megtette a kritikus lépést, hogy visszatérjen az igazság kultúrájához, de a következő kormánynak még ki kell vívnia a bizalmat a hagyományos média számára, korlátoznia kell a gyűlöletbeszédet és a félretájékoztatást a közösségi platformokon. Az Egyesült Államok csak akkor tud előrelépni, ha az emberek úgy látják, hogy egyazon valóságban élnek. Ugyanakkor Amerika és a világ nem engedheti meg, hogy a 46. elnök felsüljön – figyelmeztetett a lap.