Ami kudarc Orbánnak, az biztató Európának

NVZS 2019. augusztus 30. 11:13 2019. aug. 30. 11:13

„Orbán Viktor számára átmenetileg mindenképpen az európai pozícióinak a gyengülését maga után vonó kudarc, hogy kikerült az olasz kormánykoalícióból az Északi Liga, s ezzel a kormányból Matteo Salvini, ám az eddigi olasz belügyminiszter hosszabb távon nagyon jó eséllyel vissza fog pattanni, s akkor Orbán gesztusa kifizetődik majd” – véli Szent-Iványi István külpolitikai szakértő. Nem véletlenül írt és hozott nyilvánosságra Orbán sajnálkozó és Salvinit dicsérő levelet Orbán – tette hozzá.

„Nem először állt ki nyilvánosan egy éppen bukott politikus mellett Orbán Viktor, aki hosszabb távra gondolva hajlamos egyfajta Va bank-játékot játszani” – fejtette ki a Hírklikk megkeresésére Szent-Iványi István. Példaként hozta fel, hogy Orbán 2000-ben hasonlóan demonstratívan kiállt Wolfgang Schüssel, a konzervatív Osztrák Néppárt elnöke mellett, amikor az koalícióra lépett a Jörg Haider-vezette szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal, amiért egész Európa elítélte őt, s embargóba kényszerítette. Ez is busásan megtérült Orbán számára, aki bizonyára most is arra számít, hogy Salvini idővel vissza fog térni a nagypolitikába, s akkor a levélben a harcostársának nevezett politikus ezt többszörösen meghálálja majd neki.

A levél és annak ténye, hogy azt látványosan nyilvánosságra hozták (az MTI-n keresztül is) Szent-Iványi szerint egyértelműen tükrözi azt, hogy nem csak belső gesztusnak szánta Orbán. Részint demonstratívan ki akar állni Salvini mellett a külvilág előtt is, „talán engesztelésként is, hiszen a világsajtóban is elterjedt, hogy Angela Merkellel együtt gúnyolódtak Salvinin a Páneurópai piknik évfordulós ünnepségén”. Emellett van egy olvasata is, hogy ezzel a Néppártnak is üzenni akart: lássátok, hogy vannak máshol is barátaim. „De a legfontosabb, hogy Orbán hosszútávra játszik azzal, hogy látványos gesztust tesz Salvininak” – húzta alá.

„Merthogy hosszútávon nem lehet leírni Salvinit, ugyanis előbb-utóbb – sajnos – oda fog érni, ahova törekszik” – mutatott rá a külpolitikai szakértő. Mert bár most előre hozott választásokra játszva robbantotta ki a kormányválságot, s ebben csalódnia kellett, hiszen sikerült új koalíciós kormányt felállítani, de Olaszországban – ahol az egeket verdesi az államadósság, súlyos a munkanélküliség és recesszió felé tart a gazdaság – kevés az esélye egy sikeres kormányzásnak, „ám Salvini csak akkor tudna meggyengülni, ha sikeres kormány irányítaná hosszabb távon az országot”.

Mindenesetre Orbán átmenetileg szövetségest vesztett. Ráadásul – hozott fel egy további szempontot a külpolitikai szakértő – az Európai Bizottságba az olaszok által delegálandó biztos sem az ő pártján fog állni, legalábbis ezt valószínűsíti annak ténye, hogy nem Salvini fogja jelölni a személyt (eddig úgy volt, hogy ő fogja). Ez pedig az Európai Unió számára jó hír, még ha Orbán számára nem is az – tette hozzá.

Orbán levele Salvinihoz

Ahogy a Hírklikk is beszámolt róla, Orbán szokatlanul keményen és gyorsan állt ki politikustársa mellett. Nyilvánossá tett levelében fejezte ki nagyrabecsülését és köszönetét Matteo Salvininek, az eddigi olasz kormányzó párt, a Liga vezetőjének azért a munkáért, melyet az elmúlt időszakban Olaszországért és egész Európáért, benne Magyarországért végzett. „Biztosítom Önt arról, hogy mi, magyarok soha nem fogjuk elfelejteni, hogy Ön volt az első olyan nyugat-európai vezető, aki meg akarta akadályozni az illegális migránsok Európába özönlését a Földközi-tengeren keresztül”.  „Függetlenül az olasz belpolitikai folyamatok jövőbeni alakulásától és attól, hogy más-más európai pártcsaládhoz tartozunk, mi harcostársként tekintünk Önre az európai keresztény örökség megőrzése és a migráció megállítása érdekében folytatott küzdelmek során” – fogalmazott Orbán.