Amiről mélyen hallgat az Orbán-kormány

HírKlikk 2020. július 8. 14:59 2020. júl. 8. 14:59

Tóth Bertalan az ATV hétfő esti adásában felhívta a figyelmet az orbáni propaganda szemfényvesztésére, amivel kormányzati kegyként állítják be a rezsiköltségek összegét a havi számlákon. Valójában a világpiac ármozgása befolyásolja kedvezően a fogyasztás kondícióit – de erről mélyen hallgat a kormány.

„Tulajdonképpen hatósági árat vezetett be a Fidesz-kormány az egyetemes szolgáltatások tekintetében a lakossági energiaárak terén, de ez nem azt jelenti, hogy a piac közben ne változna, és hogy az árak ne csökkentek volna az elmúlt hat évben” – válaszolta a műsorvezetői kérdésre Tóth Bertalan.

Álláspontja szerint, a rezsicsökkentésnek nevezett akciót utolérte a világpiac, tehát nem szerezte be Magyarország drágábban a gázt, mint amit a rezsicsökkentés hozott, de hat éve ez az ár folyamatosan csökken. Ráadásul a koronavírus-járvány idején, az olaj ára még mínuszba is fordult, de volt olyan időszak, amikor 19 forintra csökkent a beszerzési ára, ami hosszú ideje 30 forint körül stabilizálódott. A magyar családok viszont hozzávetőleg 25 forinttal fizetnek többet egy köbméter gázért, mint amennyi a beszerzési ár.

Arra a felvetésre, hogy ez a többlet komoly bevételt jelent-e az államnak, az MSZP elnöke egyértelműen kijelentette, hogy bizony velünk fizetteti ki akár a rezsikampány költségeit is az Orbán-kormány, mivel a 25 forinttal beszorozzuk az átlag éves lakosság által felhasznált 3 milliárd köbmétert, akkor horribilis összeg jön ki – busás haszonként.

„Ez bizony 70 valahány milliárd forint, 75 milliárd, ami megmarad a most már állami tulajdonban lévő gázkereskedőnél, legnagyobb egyetemes szolgáltató is állami tulajdonban van és akkor ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy hol van az, amikor arról beszéltek, hogy nonprofit lesz az energiaszolgáltatás Magyarországon...?” – tette fel a költői kérdést Tóth Bertalan.

Abban egyetértett a műsorvezetővel, hogy a beszedett árkalkuláció fölös profitja magában foglalhatja a fejlesztéseket is, de a legjobb indulattal sem igazolható az például, hogy a pluszban befolyó közpénzből kellene megvásárolni a Mészáros holding deficites tulajdonát, mint történt például a Mátrai Erőmű esetében.

Emlékeztetett arra, hogy amikor a rezsiár csökkent és a kormány ezt törvényben szabályozta, akkor a szolgáltatók azért panaszkodtak, hogy ennyi pénzből nem képesek fejleszteni, nem képesek fenntartani a hálózatot sem, hogy össze fog omlani a gázellátás, az energiaellátás, úgy általában, mert tönkre fog menni minden: „Hát ha ekkora a profitjuk, akkor gondolom fejlesztenek” – tette hozzá. Ennek ellenére, az évi 75 milliárd forintból, ami bennmarad a magyar földgázkereskedőnél, abból nem látni, hogy rendszerfejlesztésre fordítanák.

Felhívta a figyelmet, hogy egy ilyen hatalmas összegből nagyon sok minden mást is lehetne tenni, amire az MSZP javaslatot tett, ha már a kormány nem akarja, nem hajlandó csökkenteni a családok terheit, akkor például épületszigetelésre is felhasználhatnának a 75 milliárdból, mivel a legolcsóbb energia mégis a fel nem használt energia és egy ilyen épület-korszerűsítéssel 30-40 százalékkal lehet csökkenteni egy háztartás energiafogyasztását.

Hiába szavazta le a Fidesz 12 alkalommal is, ha kell, tizenharmadszorra is javaslatot tesznek, hogy, most lehetőség van közel 30 százalékos gázár csökkentésre és egyben bevezetésre kerülhetne egy olyan sávos rendszer, ahol a kisfogyasztók, a kisebb keresetűek rezsiköltségei jobban csökkennének és nyilván, ahol nagyobb fogyasztás van, ott a kedvezmény nem lenne akkora. Az MSZP elnöke szerint, tarthatatlan az a gyakorlat, hogy hat éve olcsóbban szerzi be a magyar földgázkereskedő a gázt, mint amennyiért a családoknak adja.

Tarthatatlan az a gyakorlat, hogy a hat év alatt felhalmozódott több százmilliárd forintból jut a menedzserek fizetésére, jutalmakra, többmilliós fizetésekre, a Mátrai Erőműre, de a lakosság terheinek csökkentésére nem jut belőle.

Emlékeztetett arra az ötpontos védelmi csomagra, amit a járványhelyzet alatt állított össze szocialista párt és ebben szerepel a rendkívüli helyzet miatt keresetkiesést szenvedett foglalkoztatottak segítése is. Ezen családok tízezreit is segíthetné a rezsiköltségek csökkentése, a mindennapi megélhetés könnyítése:  

„Ha már van egy ilyen zseb, van egy ilyen, amibe ez a pénz töltődik, akkor ezt miért nem lehet odaadni a magyar családoknak? Nyilván beterjesztjük a Parlament elé tizenharmadszorra, hátha szerencsét hoz ez a szám” – közölte Tóth Bertalan s hozzátette,

„Engem nem feltétlenül a kommunikációs trükk, ami dühít, hanem az, hogy a magyar családok több ezer forinttal fizetnek többet havonta egy szolgáltatásért, mint amit fizetniük kellene. A hatósági ár ráadásul a közületekre nem vonatkozik, tehát a cégek, akik energiát, gázt szereznek be, jelenleg kevesebbet fizetnek azért az energiahordozókért, mint mindennapos életükben a magyar családok. Tehát engem ez jobban dühít, minthogy most van kommunikációs trükk, vagy nincs, ezért nem adom föl, tehát amíg el nem érjük a célunkat, én ezt a Parlament elé fogom terjeszteni” – nyilatkozott az ATV műsorában Tóth Bertalan, az MSZP elnöke.