Antal Attila: az emberek belefáradnak a folyamatos gyűlölködésbe (1. rész)

Millei Ilona 2021. november 19. 16:13 2021. nov. 19. 16:13

„A Fidesz ellenségképzése, gyűlöletpolitikai kommunikációja nagyon irreális irányba kezd elmenni. Orbán fél hatalma elvesztésétől, ezért mindenkit arra kötelez maga körül, hogy olyan vállalhatatlan és visszafordíthatatlanul káros dolgot vigyen véghez, amely felér egyfajta hűségesküvel” – mondja Antal Attila. A politológus szerint ez egyfajta előre menekülés, másként nem lehet értelmezni, hogy a miniszterelnök a valóságtól ennyire elrugaszkodott üzeneteket és politikai kommunikációt vár el az embereitől. A Fidesz most mindenáron bizonyítani akarja, hogy kormányozhatatlan lesz az ország, ha az ellenzék nyer jövőre. Csakhogy közben látszanak a mostani kormányzás problémái is.

– Orbán fél hatalma elvesztésétől, és ezért mindenkit arra kötelez maga körül, hogy olyan vállalhatatlan és visszafordíthatatlanul káros dolgot vigyen véghez, amely egyfajta hűségeskü Orbánnak és rendszerének. Ezt ön mondta a közelmúltban az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Milyen ügyekre, és kikre gondolt konkrétan?

– Ha megnézzük az elmúlt időszakot, nagyon sok ilyen ügy van. Például a felsőoktatás „alapítványosítása” kapcsán Stumpf Istvánt reaktiválta a rendszer, de az egészségügy, a közszolgáltatások vagy Kósa Lajos Pegasus-ügyben tett nyilatkozata kapcsán is lehet azt látni, hogy a rendszer mindenhol túlmegy a normál, vagy megszokott politikai kommunikációs fordulatokon. A nyilatkozók teljesen brutális, alapvetően hazugságalapú megközelítéseket, fake news-okat mondanak. Vagy éppen a Kálomista-film kapcsán, egy egész politikai kommunikációs hadjárat épült fel arra, hogy újra elő kell venni a Gyurcsány-sztorit. Eleve kérdés, hogy miért most jött a film és miért ilyen körülmények között vezetik be ezt az egész narratívát? Lett volna tíz év az elszámoltatásra.

Az egyik legbrutálisabb dolog pedig, amelyikben minden összegyűlik, az a gyermekvédelmi népszavazás, és a „gyermekvédelem” gondolata ráúsztatva magára a Pegasus-ügyre. Nagyon sok szempontból akkor kezdték felépíteni, amikor a Pegasus-ügy kipattant. Maga ez az egész „gyermekvédelmi” dolog - nem csak a népszavazásra gondolok, hanem általában a masszívan melegellenes LMBTQ kampányra is –, teljesen abszurd. Eleve nincs is olyan ügy, amiről a kormány beszél. Ez nem olyan, mint a járvány, vagy a menekült-kérdés. Az utóbbi ügyekben még el lehetett gondolkodni azon, hogyan lehetne együttműködni az ellenzéknek a kormányzattal, de a „gyermekvédelmi ügy” abszolút kitalált. Nincs Magyarországon olyan, hogy gyerekeket kellene megvédeni a melegeket támogató civil szervezetektől. Ráadásul ebbe az egész kreálmányba a „brüsszeli propaganda” is bejön azzal, mintha ezeket a szervezeteket az Európai Unió finanszírozná.

Orbán biztos, sok mindenre fel van készülve. Látja, hogy az ellenzéki oldalon van egy Márki-Zay Péter, aki veszélyeztetheti az ő rendszerét. Már csak abból a szempontból is, hogy Márki-Zay Péter egy konzervatív, adott esetben rendpárti ember, aki a menekült-ügytől kezdve, a rezsicsökkentésen át, a meleg-kérdésig sok mindenbe beleáll. Nem azt mondja, hogy eleve hibás az, amit a kormány mond, vagy, hogy a menekült-kérdésben a határok lezárása a probléma, hanem azt, hogy éppen a Fidesz engedi be a menekülteket. Sok szempontból rátromfol az orbáni propagandára.

Szerintem Orbán érzi azt, hogy ez meggyőző lehet azon emberek számára, akik elfáradtak ebben az elmúlt 10-12 évben, látják a korrupciós problémákat, és azt is érzik: nem biztos, hogy jó az irányvonal. Ugyan nem szívesen szavaznának az ellenzékre, de most azt látják, hogy az ellenzék sok szempontból megváltozott. Esetleg még szimpatikus is nekik az a Márki-Zay-féle megközelítés. Ezért gondoltam azt, hogy egyfajta előre menekülés van az Orbán-rendszer részéről. Mert egyébként nem lehet értelmezni azt, hogy a miniszterelnök a valóságtól ennyire elrugaszkodott üzeneteket és politikai kommunikációt vár el az embereitől.

– Én azt hittem, hogy azok, akik „hűségesküt” tesznek maguktól teszik, mert így akarnak jó pontokat szerezni Orbánnál. Vagy a miniszterelnök eleve kiosztja a szerepeket? 

– Sok mindent lehet hallani. Orbán Balázs nyilatkozta azt, hogy a Fideszben tárgyalások útján dőlnek el a dolgok, és nem a miniszterelnök mond meg mindent. Viszont, ha valaki ránéz az elmúlt évtizedre, akkor látja, mennyire centralizáltan működött és működik ma is minden. Hallja azokat a történeteket, hogy az orbáni politikában a belső versenyeztetés fontos szempont, teljesíteni kell, és a teljesítményt le kell tenni az asztalra.

Annak a Navracsics Tibornak, aki az Orbán-rendszer egyik pillére volt, aztán bizonyos szempontból „kiűzetett a paradicsomból”, majd kormánybiztosként visszajött, ugyan miért kellene nyilatkoznia egy olyan ügyben, hogy a tapolcai mozi nem játssza az Elk*rtukat? Miért kellene neki ez ügyben levelet írnia a mozi igazgatójának? Azon kívül, hogy az ő szűkebb hazájában van a mozi, sem a pozíciójából, sem a mostani, Fideszen belüli helyzetéből nem következik: neki ezt meg kellene tennie.

Ha megnézzük Németh Szilárd közösségi médiában megjelenő bejegyzéseit, azokban minden mindennel összejön, a menekültkérdés, a szexualitás, az LMBTQ propaganda, és ennek Brüsszellel való teljes „összehozása”. Most ott tartunk, hogyha az ellenzék lesz kormányon, akkor nem lesz rezsicsökkentés, melegek lesznek, és az óvodában nemváltoztató műtét. Teljesen irreális irány az, amit a Fidesz ebből a szempontból vállal. A kormányzás más oldalán pedig az látszik – nézzük csak meg a járványkérdést –, hogy mennyire szétcsúszóban van minden. Mindent annak rendelnek alá, hogy olyan kommunikációs helyzetet állítsanak fel, ha az ellenzék nyer, akkor kormányozhatatlan lesz az ország.

Közben pedig akár a benzinár hatóságivá tételét, akár a járványügyet nézzük, látszanak a mostani kormányzás problémái. A járványhelyzet miatt már rég be kellett volna vezetni szigorításokat, csak a közhangulatot – amit nyilván folyamatosan mérnek – nem akarja Orbán ezzel borzolni. Mindig mindennel az utolsó pillanatig vár. Az pedig, hogy a kötelező oltást „kiszervezi” a munkáltatóknak, megmutatja, mennyire nem akar, vagy nem mer beleállni a népszerűtlen intézkedésekbe. 

– Van még lejjebb, vagy ez már a Fidesz-politikájának is a legalja?

– Azt nem tudom, de ezen múlik a jövőnk. Ha még lejjebb megy, akkor a XX. század alapján már tudhatjuk, hogy mi következhet. Ezért próbáltam a vészharangot kongatni. Ezután ugyanis csak a fizikai típusú erőszak vagy a közvetett kényszerek jöhetnek, és az nyilvánvalóan senkinek nem jó. Eddig sem volt lehetőség értelmes kommunikációra és párbeszédre, de most már kezd nagyon eldurvulni a helyzet. Most már annyira próbálják sarokba szorítani az ellenzéket és mindenkit, aki másképp próbál érvelni, mint ők, hogy szerintem nyitott kérdés, mi következhet ezután.

Mindezt vessük össze azzal, hogy Kövér László milyen típusú fegyvereket vásároltat a parlamenti őrségnek. (Egyebek között tömegoszlatáshoz alkalmas gránátvetőt, illetve mesterlövész puskát vásárolt az idén a Kövér László felügyelete alá tartozó Országgyűlési Őrség – a szerk.) Ez is teljesen irracionális. Miért van szükség akár támadó típusú fegyverekre is, amikor szó sincs arról, hogy itt tömegek támadnák meg az Országgyűlést, vagy bármilyen hasonló szituáció fönnállna? De annyira erőltetett a Gyurcsány-film maga, és az erre felfűzött politikai kommunikáció is. Megmutatta, hogy a Fidesz próbálja nagyon erősen belénk sulykolni: mindenre elszánt.

És akkor jött egy homokszem a gépezetbe: Márki-Zay Péter. Erre nem nagyon tudnak reagálni, csak azt az gyűlöletsémát próbálják nyögvenyelősen átvinni, hogy ő is baloldali. Ebből látszik, hogy az a lendület, az a politikai stílus, amivel a Fidesz nagyon sokáig dolgozott, és jó sok szavazatot tudott vele megszerezni magának, kifulladóban van. Magyarországon lehetett volna, vagy lehetne olyan kampány is, amikor a családtámogatástól kezdve, a gazdaságig az eredmények kerülnek a középpontba. Csak most éppen gazdasági pangás van.

Persze, ezt meg lehetett volna akadályozni azzal, hogy az Orbán-kormány kiegyezik az uniós vezetéssel, és az Európai Uniónak megfelelő terveket nyújt be. Csakhogy ezt se lehetett megtenniük, mert bár a gazdasági helyzet sokkal könnyebb lenne, de háborúban kell állni. Ez az állandóan „háborúban kell állni” hozzáállás azért lehasználja a társadalmat. Nyilván azt is, aki ezt a kommunikációt csinálja. Vagyis a Fideszt. Szerintem az „ostromlott vár” attitűd most már nagyon visszaüt. Ennek a kommunikációnak a döcögőssé válását látjuk most. Már nem megy annyira könnyen, mint amikor itt voltak a menekültek. Akkor ráhúzták azt az ellenzékre, amikor az ellenzék váltott, akkor egy új szereplőre. Ha ezt az utat járja a Fidesz, akkor abból szerintem nagy baj lesz. 

– Ön szerint a holdudvar meddig vállal ebben szerepet?

– Ez egy fontos kérdés. Azt már lehet hallani, hogy Márki-Zay Péter Csányitól kezdve, más fontos személyek iránt érdeklődik, és azt is, hogy ezek a szereplők meg őiránta. Lényeges kérdés, hogy ezt a háborús közbeszédet akár üzleti oldalról, akár kulturális oldalról a Fidesz meddig meri, meddig tudja fokozni, meddig van benne lendület. Hiszen, ha kormányváltás lesz, akkor adott esetben az anyagi forrásokkal is gond lehetne. Ám azért itt mégis csak emberekről van szó. Szerintem az emberek belefáradnak a folyamatos gyűlölködésbe. Sokan pedig nem azt csinálják, amit kellene. Lásd Demeter Szilárdnak az a mondása, hogy ki kéne kukázni a magyar irodalom 80 százalékát. Ez megint egy ilyen ki nem kényszerített üzenet. Jövőre mit fog mondani? Hogy a száz százalékot? A Fidesz ellenségképzése, a gyűlöletpolitikai kommunikációja nagyon irreális irányba kezd elmenni, és nem látom, hogy ebből mi lenne a kivezető út.

(Folytatjuk.)