Nagyon sok embert rúghattak ki áprilisban is

HírKlikk 2020. május 22. 18:47 2020. máj. 22. 18:47

 Áprilisban mintegy 428 ezerre nőtt a potenciális munkaerő-tartalék – írja az Index a Központi Statisztikai Hivatal frissen közzétett grafikonjai alapján.

A KSH friss adatai nem túl jó értékeket vetítenek előre. A 428 ezer ember ugyanis másfélszerese az egy évvel korábbi számoknak.

A hivatal szerint, azoknak a száma növekedett jelentősen, akik a „személyes kapcsolat korlátozása miatt, nem tudtak aktívan munkát keresni”, tehát a járványügyi korlátozások, a közösségi távolságtartás akadályozta meg őket.

A potenciális munkaerő-tartalék kategóriájába sorolják mindazokat, akiket köznyelvben egyszerűen csak munkanélkülinek hívunk: nem csak a „hivatalos munkanélküliek”, hanem azok is, akik inakítvak, tehát szeretnének dolgozni, de nem tudnak munkába állni két héten belül. A KSH munkanélküliségi adatai lakossági kérdőíves kutatásból származnak.

A grafikonokból az is kiderül, hogy a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjai közül a legtöbben azok tértek haza április hónapban, akik a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás, a szállítás, a raktározás és az építőipar területén dolgoztak. Vagyis rengeteg, külföldön vendégmunkásként dolgozó magyar veszthette el állását.