Ara-Kovács Attila: az EU nem bízik már a magyar rendszerben

HírKlikk 2023. március 2. 15:05 2023. márc. 2. 15:05

Orbán Viktor nem egyszerűen magyar érdekeket véd – mert Magyarország érdekei Európában a demokratikus és liberális nyugaton vannak –, hanem saját hatalmi érdekeit, amiért cserébe szívesen látná Záhonynál az oroszokat, hogy úgy fogadja, mint mondjuk Kádár '56 novemberében Szolnokon – állítja Ara-Kovács Attila, a DK európai parlamenti képviselője, akivel a Klikk Tv Tíz című műsorában Bolgár György beszélgetett.

Az orosz-ukrán háború lényege a nacionalizmus, ezért senki nem lepődött meg, hogy Orbán Viktor Oroszország mellé állt, de ez a háború két életforma között zajlik. Az egyik a nyugati, amire vágytunk 45 éven keresztül a második világháború után, és végre megkaptuk 30 évvel ezelőtt, annak árnyoldalaival együtt. A másik pedig tulajdonképpen a '45 és '89 közötti életforma, aminek tudjuk az összes álbiztonságát, és tudjuk azt, hogy milyen nyomorúságos volt – véli Ara-Kovács Attila.

Amióta Magyarország gazdasági hanyatlása olyan látványos, mert éppen elszakadt a Nyugattól, és Ara-Kovács szerint a magyar kormány azt akarja, hogy orosz pénzeken tengesse magát az ország, azóta mindenki érzi, hogy itt valami baj van. A csirkefarhát és a piaci árak mindenkit föl kellett időben ébresszen! Valóban azt választjuk, hogy egy olyan biztonság legyen nálunk, amiben legfeljebb a legnyomorultabb állammal szemben van egy kicsi előnyünk, mint volt a '70-’80-as években, például Romániával szemben? De már a környezetünkben sem találunk olyan országot, amely ne élne sokkal jobban, mint mi. Romániában pedig jobb a helyzet jelen pillanatban a miénknél. A magyarországihoz hasonló helyzet Bulgáriában van, de tulajdonképpen ott is több a lehetőség, több a jövőre nyitott kapu, mint Magyarországon, ahol ezek mind bezárulnak – gondolkodik hangosan az Európai Parlament képviselője. 

Lehetséges, hogy van még egy óriási fideszes réteg, de ezek egyre inkább ki fognak ábrándulni abból a nyomorból nézve, ami az osztályrészük az orbáni politika révén. „Ugyanakkor egy popénekes fogalmazta meg, hogy teljesen mindegy az, hogy Orbán jó vagy rossz utakra visz minket, mert, ha a rosszat választja, és ők abban hisznek, akkor az rendben van. Tessék kipróbálni, csak nem a mi hátunkon, ne a mi rovásunkra! Kipróbálta ez a nemzet már nem egyszer, nem jött be soha” – hangsúlyozza Ara-Kovács.

Majd azzal folytatta az ellenzéki politikus, hogy ha az Európától külön út Nagy-Britanniára is szörnyű hatással van, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy ez a magyar nemzeti érdekeket sérti. De egy alapvetően a demokráciát felfogni képtelen emberről és rendszerről azt gondolni, hogy megjavul, bűnös naivitás. Ez olyasmi, mint amivel most egyesek azt próbálják elhitetni, hogy Putyin tulajdonképpen jót akar, mert csak meg akarja védeni a világot attól a fasizmustól, amit Ukrajna képvisel. Azok az emberek azonban, akiknek szívében ott él Európa a saját országuk mellett, egyértelműen elutasítják a nacionalizmust – magyarázza.  

„Azt hisszük, hogy a dolgok a józan ész erőszakával megváltoztathatók. De a dolgoknak van egy természetes rendje, amit nyugaton törvényeknek hívnak, az Európai Unió pedig egyszerűen azért van, mert betartják azokat.” Így történt ez az uniós korrupciós botránynál is, amivel kapcsolatban az egyik EP-képviselő azt mondta, hogy a bizalom vágtatva megy el és nagyon-nagyon lassan, araszolva jön vissza – emlékeztet.

Tulajdonképpen ugyanez vonatkozik Magyarországra, a magyar rendszerre is, amely elvesztette már minden olyan lehetőségét, ami bizalomra adna okot Nyugaton. Ez a rendszer már nem fogja megélni, hogy itt bízzanak benne, és a jövőt ebben az esetben pénzben mérik. Az európai adófizetők pénzét Magyarország nem fogja megkapni. Pedig szívesen megszavaznák és odaadnák az Orbán-kormánynak is, csak ez olyan lenne, mint a Budapesti Állatkertben megkérni az oroszlánt, hogy ugyan már, répát egyen, ne csirkét – mondja Ara-Kovács Attila.

A Klikk Tv Tíz című műsora itt nézhető meg.

Forrás: Hírklikk