Arcátlan támadás indult Izraelben a fékek és ellensúlyok ellen

HírKlikk 2023. január 9. 20:05 2023. jan. 9. 20:05

Izrael igazságszolgáltatását pontosan olyan támadás éri az új kormány részéről, mint amilyet a tekintélyuralmi Magyarországon, Lengyelországban és Törökországban hajtottak végre az eltelt évek során. Aharon Baraknak, az izraeli Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökének a véleményét a Financial Times idézi.

A bírói függetlenség felszámolása a többség zsarnokságát eredményezi, és veszélybe kerülnek az emberi jogok – hangoztatta Barak, aki azt is kiemelte, hogy ha a törvényhozás egyszerű többséggel túlléphet a Legfelső Bíróság olyan döntésein, amelyek alkotmánysértőnek minősítik a végrehajtó hatalom valamely lépését, akkor az kézzelfogható veszélyt jelent a demokráciára nézve. Emellé kell egy testület, amely – ha például a parlament, azaz a Knesszet elfogad valamilyen rasszista törvényt –, akkor jogerősen kimondja, hogy az adott jogszabály sérti a Függetlenségi Nyilatkozatot, amely magában foglalja a rasszizmus tilalmát – emelte ki a  Financial Times.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt hangoztatja, hogy a bírálatok teljesen megalapozatlanok – mutat rá a lap. Arra hivatkozik, hogy a koalíció egyértelmű és erős mandátumot kapott a választáson, így most csak beváltja ígéreteit. Vagyis érvényesül a szavazópolgárok akarata, márpedig ez a demokrácia lényege.

Szombaton egyébként sokezres tüntetés volt Tel Avivban a kormányszövetség szélsőséges, illetve ultravallásos pártjai által követelt reformok elleni tiltakozásként. Azok értelmében ugyanis a kormány beleszólhatna még a bírák kinevezésébe is. Az ellentábor úgy ítéli meg, hogy arcátlan támadás indult a fékek és ellensúlyok ellen.  

 

Forrás: Hírklikk