Átlagosan plusz 21 ezer forintot kapnak novemberben a nyugdíjasok

NVZS 2020. szeptember 9. 15:25 2020. szept. 9. 15:25

Az átlagos nyugdíjas 21 300 forintot kap novemberben az államtól a tervezettnél magasabb  infláció miatt – persze lesznek, akiknek sokkal kevesebbet, másoknak sokkal többet fog utalni a Magyar Államkincstár. „Minden érintett – a nyugdíjasokat is beleértve – számára sokkal tisztább és átláthatóbb lenne, ha tényleges inflációkövető módszerrel emelnék a nyugdíjakat, hiszen azt látjuk, hogy a jelenleg alkalmazott metódus miatt, a nyugdíjasok évről-évre azt érzik, hogy ők előlegeznek az államnak” – hívja fel a figyelmet Barát Gábor nyugdíjszakértő. A gazdasági növekedéshez kötött nyugdíjprémium az idén nem lesz. Jövőre viszont jön a kormány által eufemisztikusan 13. havinak nevezett nyugdíj, ami valójában egy heti plusz ellátást jelent 2021-ben.

Ma feketén-fehéren kiderült az, amire mindenki számított: a nyugdíjasok plusz pénzhez jutnak még az idén, minden bizonnyal novemberben. A Központi Statisztikai Hivatal ugyanis ma tette közzé a legfrissebb, augusztusi inflációs adatokat, s – mint ismert – a törvény értelmében, az egy-nyolc havi fogyasztói árak emelkedési üteme alapján jár vagy nem jár a nyugdíjasoknak az éves nyugdíj-korrekció. Miután a 2020. évi nyugdíjemelést 2,8 százalékos inflációs tervhez kötötték, ám a fogyasztói árak 3,9, a nyugdíjas infláció pedig 4,3 százalékkal emelkedett, ezért 1,5 százalékos kiigazításra szorulnak az ellátások. Mégpedig visszamenőlegesen, januártól.

Miután pedig az átlagnyugdíj – a Magyar Államkincstár szerint – 142 100 forint, ebből könnyen kiszámítható, hogy az átlagos nyugdíjas egy összegben 21 300 forintos kiigazításra lesz jogosult a várhatóan novemberi utaláskor az első tíz hónapra, s persze már akkortól az emelt nyugdíjat kapja majd.

Ám a szórás nagyon nagy lesz, hiszen ez csak átlag. Lesznek, akik nagyon keveset kapnak, mások nem kis összegekhez jutnak majd. Mint korábban mi is beszámoltunk róla (a HVG információit ismertetve) 2,05 millió itthoni nyugdíjas több mint a felének, összesen 1,14 millió jogosultnak 60–139,9 ezer forint között van a havi öregségi járandósága. Az országos átlagnyugdíjnak megfelelő vagy annál magasabb összegű ellátásra mintegy 800 ezren jogosultak, amelyen belül bő negyedmillió személynek 200–300 ezer forint jár, további 54 ezer esetben a 300 ezret is meghaladja a juttatás összege.

Kevesebb lesz a pénz, mint tavaly volt

Habár az idei 1,5 százalékos kiigazítás több mint a tavalyi 0,7 százalékos kétszerese, a  nyugdíjasok mégsem jutnak annyi pénzhez novemberben, ugyanis 2019-ben  törvény szerint járt nekik a gazdasági növekedéshez kötött úgynevezett nyugdíjprémium is. Ezt akkor kapják, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, s tavaly ez bekövetkezett. Ennek megfelelően, minden nyugdíjas – a korrekció összegén túl – megkapta a novemberi nyugdíja negyedét (de legfeljebb 20 ezer forintot) is. Az idén azonban nem hogy 3,5 százalékos növekedés nem lesz, a gazdaság zsugorodni fog, hiszen a legfrissebb GDP adat szerint 13,6 százalékos volt visszaesés az idén az első félévben.

Nem jó a módszer

„A tervezés egész jó volt, a zseb, meg a gomblyuk stimmel” – reagált ironikusan a ma kijött inflációs adatból következő nyugdíjkorrekció szükséges mértékére Barát Gábor. Az Országos Nyugdíj-Főigazgatóság korábbi vezetője a Hírklikknek megjegyezte, hogy nagy meglepetést nem okozott ennek ténye, már csak azért sem, mert már tavaly nyáron, az idei évre szóló költségvetés elfogadásakor – és a 2020-ra vonatkozó nyugdíjemelés mértékének megállapításakor – ő és több más szakértő előre jelezte, hogy az infláció meg fogja haladni a 2,8 százalékos nyugdíjemelést feltételező szintet. Egyébként az MNB már akkor is 3 százalék feletti inflációval számolt. Az idén március táján pedig már azon a véleményen volt, hogy 1-1,2 százalékos korrekció kellene, mégpedig a novemberi dátum helyett, előrehozva tavaszra.

Márciusban kellene emelni a nyugdíjakat

Barát Gábor szerint, nem jó maga a nyugdíjemelési rendszer, bár korrekt tervezéssel minimalizálni lehetne az utólagos korrekciókat. De az elmúlt években sorra alultervezte a kormány az inflációt, s emiatt az év végén törvényi kötelezettségének megfelelendő, kénytelen volt kiigazítani az ellátásokat.  

„Ha már a kormány nem hajlandó – s szemmel láthatóan nem hajlik rá – visszaállni a vegyes indexálására, akkor a tényleges adatokra épülő korrekciós rendszerre kellene áttérni, az átlátható lenne és nehéz lenne támadni” – szögezte le. Ez azt jelentené, hogy az emelés alapjául szolgáló éves inflációs adattal megegyező mértékben kellene emelni a nyugdíjakat, amire minden év márciusában kellene sort keríteni. Tehát az emelést márciustól márciusig kellene számítani, az átállásra pedig rá kellene segíteni. „De megérné, mindenkinek jó lenne, s lezárná a hitvitát” – húzta alá.

A menetrend

A korrekciót az érintettek várhatóan novemberben kapják majd meg, bár elvben lehetne korábban is. Barát szerint azonban ahhoz, hogy már októberben rendeződjék a dolog, az kellene, hogy viharos gyorsasággal elkészüljön a rendelet, s valami ügyviteli csoda következzen be a folyósításhoz. A reális azonban a novemberi folyósítás.

Novemberben tehát a nyugdíjasok egy összegben megkapják az első tíz hónapra visszamenőleg járó korrekció összegét, s már a 1,5 százalékkal emelt nyugdíjat.

A nyugdíjkorrekcióra törvényi kötelezettsége van a kormánynak, de arra nem, hogy valamifajta egyéb segítséget nyújtsanak a leginkább rászorultaknak, a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezőknek, akiket pluszban ellehetetlenített a járvány is – fejtegette Barát. Ő és sokan mások hónapok óta sürgettek egyfajta egyösszegű segítséget e kör tagjainak. Még most sem lenne késő.

Külföldön számos példa van erre. Legutóbb a csehek jelentették be, hogy egyösszegű utalással segítik a nyugdíjasokat. Idehaza azonban eddig is hiába vetették fel ennek szükségességét szakértők és ellenzéki politikusok, a kormány nem reagált. „Most pedig majd arra lehet számítani , hogy a választásokhoz közeledve, mindent beterít a 13. havi nyugdíj egyhetinek megfelelő folyósítása” – mondta a szakértő, hozzátéve: bármilyen kérdést is tesz fel az ember majd a nyugdíjakkal, nyugellátásokkal kapcsolatban, mindenre az lesz a válasz, hogy a nyugdíjasok kapnak majd plusz pénzt.