Atomjó! Csirkeszárnyalunk Ruandába

Barb 2020. február 14. 06:18 2020. feb. 14. 06:18

Bár Magyarországon már farhátra sem futja sokaknak, és a korgó gyomrok is valóságosak, azért senki ne gondolja, hogy a magyar kormányból hiányzik a törődés és a gondoskodás. Példának okáért, itt van a nagyszerű hír, hogy átfogó stratégiai fejlesztési együttműködési megállapodást írt alá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Vincent Biruta, a Ruandai Köztársaság külügyekért és nemzetközi együttműködésért felelős minisztere.

Szijjártó elmondta, hogy egy 50 millió dolláros (nagyjából 15,5 milliárd forintos)  kötött segélyhitelkeret jön létre, amelyből magyar cégek valósíthatnak meg beruházásokat az afrikai országban. Létrejön például egy magyar-ruandai baromfitenyésztő cég is, ami bizonyára fontos segítség a világ legszegényebb országai közé tartozó Ruandának, ahol személyenként és évente, átlagosan nyolc kiló húst fogyasztanak. Az emberben óhatatlanul felidéződnek Hegedűs Zsuzsa naposcsibéi, mert minden gyerek, minden ruandai lakjon jól.

A magyar vállalkozók, akik részt vesznek a dél-afrikai országgal való együttműködésben, akár extraprofitra is számíthatnak. Persze, csak ha elég bátrak, mert a konzuli szolgálat honlapján – egy tavalyi bejegyzés szerint – Uganda és Ruanda között elmérgesedett a helyzet. A régóta nem frissülő oldalon felhívják a magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium Ruanda Burundival és a Kongói Demokratikus Köztársasággal közös határszakaszát utazás és ott tartózkodás szempontjából I. Nem javasolt utazási célországok és térségek kategóriába sorolta. (Az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 9. § (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó terület). Továbbá azt is jelzik, hogy az ország ezeken a területeken kívül eső részét a Külgazdasági és Külügyminisztérium a II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek kategóriába sorolta.

Megértem, ha bárki azzal érvel, hogy nyilván lefagyott a honlap, vagy a kapirgáló csirkékre nincs tiltás, és Ruandában amúgy is rengeteg változás történt az elmúlt évben.

Nekünk, magyaroknak, különben sincs már okunk félni, mert 2019. február 28-án Kigaliban, Ruandában, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern és a Ruandai Köztársaság Infrastrukturális Minisztériuma két együttműködési megállapodást írt alá a ruandai nukleáris oktatásra és személyzeti képzésre, valamint az ország atomenergetikai programjával kapcsolatos pozitív közvélemény kialakítására vonatkozóan. Ahogy Vuknak a sötétség a barátja, úgy a mi kormányunknak a Roszatom. Mondhatni a Roszatom kikövezte Ruandába a kakasaink és a tyúkjaink útját, és ezt jó tudni, mert barát a barátnak örül. Hasonlókat is cselekednek.

A Roszatomnak és a magyar kormánynak is lesz cserediák programja Ruandával, hiszen fontos a közös jövő, a fiatalok és az oktatás.

A magyar-ruandai együttműködés egyébként kiváló lehetőség arra is, hogy bebizonyítsuk: Európán kívül is kemények vagyunk a határokon.

Egy magyar cég határvédelmi holmik szállításában, és személyik, útlevek gyártásában fog tüsténkedni. Jobb ez így, mintha migráncsként ásna alagutat akár csak egy ruandai is Röszkénél, és elkapna egy magyar tyúkot.