Ausztria a kémek melegágya, nem véletlenül imádják az orosz hírszerzők

HírKlikk 2023. szeptember 18. 18:05 2023. szept. 18. 18:05

Az osztrák elhárítás volt főnöke szerint Ausztria a kémek melegágya, az orosz hírszerzők valósággal imádják, s félő, hogy a jövő évi választások győztese éppen Moszkva lesz.

Bécs azért igen kedvező terep az idegen titkosszolgálatok számára, mert viszonylag zavartalanul tudnak ügyködni egy semleges országban, amely még arra is jó, hogy esetenként ott cseréljék ki az elfogott kémeket – mondta a The Times-nak Peter Gridling , aki három éve távozott tisztségéből.

Szerinte most is több száz hírszerző dolgozik Ausztriában, a többségük diplomáciai fedésben. A legtöbben messze az oroszok vannak, ráadásul jelen állás szerint a Kreml-barát FPÖ nyer jövőre az urnáknál. 

A szakértő annak idején összerúgta a patkót a szabadságpárti belügyminiszterrel, aki jelenleg a párt elnöke, mivel öt éve bizalmas anyagokat nem továbbított neki. Attól tartott ugyanis, hogy az értesülések az oroszoknál kötnek ki – emlékeztet a lap, az előfizetői számára elérhető írásában. Kickl ezért felmentette állásából, de a bíróság később érvénytelenítette a döntést.

A nyugati szövetségesek is látták, mi megy Ausztriában, főként, hogy a belügyi tárca vezetője a rendőrség segítségével titkos anyagokat vitetett el a szélsőségeseket szemmel tartó egység székházából. Így a nyugati partnerek már csak erősen szűrve osztották meg a bizalmas híreket az osztrák társintézményekkel. Gridling szerint a bizalmat azóta sem sikerült helyreállítani. Ráadásul Ausztriában fehér holló az olyan kém, aki lebukik, és letartóztatják. Bíróságig pedig csak minden szökőévben jut el egy-egy ilyen ügy.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom