Az a kérdés, lesz-e kormányváltás, vagy nem

HírKlikk 2021. március 10. 07:43 2021. márc. 10. 07:43

Az a kérdés, hogy lesz-e kormányváltás, vagy nem – szögezte le Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden, egy pártja támogatottságát firtató kérdésre.

„Nem ez a fontos kérdés. Az a kérdés, hogy lesz-e kormányváltás, vagy nem. Az a kérdés, hogy milyen Magyarország jön utána, és kinek a vezetésével" – jelentette ki.

Elmondta, a demokrata ellenzéki szövetség pártjai: az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik és a Momentum még folytatják az egyeztetéseket az előválasztás részletszabályairól. A 106 egyéni választókerületben egyfordulós, a miniszterelnök-jelölt esetében kétfordulós előválasztásra számítanak.

Április elejére várhatóan minden részletkérdés eldől a második forduló szabályairól és lebonyolításáról, a közös költségvetésről és költségviselésről, a helyszínekről és az online tér helyes értelmezéséről is – mondta.

Mivel egyértelmű lett, hogy a kampány augusztus végén indul, „bőven időben leszünk" – tette hozzá.

Kérdésre elmondta: a hat párt szövetségén kívüli miniszterelnök-jelöltek, akik elfogadják a demokrata ellenzéki szövetség  értéknyilatkozatát és közös elvi programját, valamint a versenykiírást, az etikai szabályzatot és azokat a szigorú szabályokat, amelyek minden jelöltre vonatkoznak, szintén el fognak tudni indulni az előválasztáson.

Arról még nincs végleges döntés, választaniuk kell-e majd előzetesen parlamenti frakciót, de – hívta fel a figyelmet Molnár – eddig sem minden miniszterelnök volt parlamenti képviselő is egyben, tehát a jelöltnek „még a listán sem kell feltétlenül rajta lennie".

Ha viszont a miniszterelnök-jelöltségen kívül egyéni választókerületben is indul vagy listán lenne, „akkor meg kell egyezni".

Külön kérdésre Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert Molnár „potens miniszterelnök-jelöltnek" nevezte. „Énszerintem polgármester úr van olyan pragmatikus és egyben elvi politikus, hogy el fogja fogadni, hogy a hat párt valamelyikével, ha parlamenti képviselő is szeretne lenni és nemcsak miniszterelnök-jelölt, akkor meg fog egyezni. Szerintem ez nem lehet probléma" – mondta.

Az ellenzéki pártok támogatottságáról Molnár  elmondta: nehéz külön mérni, mert az ellenzéki választók egyre kevésbé szeretnek külön indulásról beszélni. Egy 5000 fős mintán nemrég készült közvélemény-kutatás szerint az MSZP-Párbeszéd támogatottsága a Jobbikéval és a Momentuméval azonos, a DK-é néhány százalékkal van előtte.

Reális képet a pártok támogatottságáról az előválasztás adhat, amit „reálisan, önbizalommal, de nem elbizakodottan" várnak.

Elárulta: bár a frakciólétszám a kormányváltáshoz képest másodlagos, pártja a választás eredményeként a jelenlegi 15 fős parlamenti frakciónál nagyobbra számít, és tekintve az általuk támogatott főpolgármester megválasztását, az önkormányzati hátteret és a szocialista egyéni jelölteket, –tudjuk, hol van a helyünk itt (...) az ellenzéki együttműködésben".

A szocialista parlamenti képviselő beszélt arról is, hogy pártja szerint a nőket nem csak nőnapon, hanem az év 365 napján tiszteletben kell tartani. Erre tettek javaslatot, hogy az esélyegyenlőség és az ‘Egyenlő munkáért egyenlő bért!’ elve érvényesüljön a 90 százalékban női dolgozókra épülő szociális és egészségügyi szférában is, és  jussunk már oda majd a 2022-es kormányzásnál, hogy valóban egy nőnapot meg tudjunk ünnepelni, és ne látszat-virágosztással szúrjuk ki a nők, hölgyek, asszonyok szemét".

Forrás: Hírklikk