Az adó- és vámhivatal emberei majdnem olyan fontosak lehetnek Orbánéknak, mint a focisták

NVZS 2021. február 13. 08:00 2021. feb. 13. 08:00

A Nemzeti Adó- és vámhivatal dolgozóit soron kívül beoltják a koronavírus-elleni vakcinával – értesült a Hírklikk. Megkerestük a NAV-ot, ott írásban kérték a kérdéseinket, majd azokra nem válaszoltak, s telefonhívásainkat nem vették fel. Ha az értesülés helytálló – a magunk részéről megbízhatónak tartjuk a forrásunkat –, akkor a navosok jóval előbb kapnak Covid-védettséget, mint ahogy sorra kerülnének az oltási terv szerint. Igaz, a focisták és az olimpikonok is előbbre kerültek, de például a pedagógusoknak nincs ilyen szerencséjük. Lehet, hogy van épeszű magyarázat, de – gondoljuk mi –, ha lenne, akkor nem titkolnák a tényt. Legalább már akkor nem, amikor kiderül. 

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) államigazgatási, fegyveres és rendvédelmi feladatokat ellátó központi hivatal. Saját státusztörvény alapján működik, funkciója az állami adó- és vámhatósági feladatok minőségi ellátása, a költségvetési bevételek biztosítása, a hatáskörébe tartozó gazdasági bűncselekmények megelőzése és felderítése. Mintegy 19 ezer munkatársunk van, köztük kormánytisztviselők és hivatásos alkalmazottak. Pénzügyi nyomozóink a NAV bűnügyi szervében teljesítenek szolgálatot” – olvasható a NAV ismertetőjében. Ezzel akár meg is lehetne magyarázni, hogy miért veszik előre az oltási sorrendben a kötelékükbe tartozó egyes munkaköröket betöltő munkatársaikat, például a pénzügyőröket, akik nap mint nap személyes kontaktusba kerülnek emberekkel, köztük az országba ki- és beutazókkal. 

Már csak azért is, mert a 4. kategóriába soroltak leírása illik rájuk: „A rend- és honvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal, a védekezésben résztvevők, az operatív törzs, a diplomáciai testületek, az állami vezetők, valamint a nemzetközi kötelezettségeket teljesítők”. Igaz, azt már nehezen lehetne megmagyarázni, hogy miért oltják már most be például azokat az ügyfelekkel foglalkozó NAV-ügyintézőket is, akik az 5. kategóriába esnek, az pedig végképp érthetetlen lenne, ha minden NAV-dolgozó most kapná meg az oltását.  

Erre is próbáltunk válaszokat kapni az adó- és vámhatóságtól, ám sajnálatos módon, másfél nap alatt sem reagáltak – szóbeli, majd kétszeri írásbeli – megkeresésünkre, miként a telefont sem vették már fel, amikor szerettük volna megsürgetni a választ. 

A következőket kérdeztük:

   1. Információink szerint elkezdték soron kívül oltani (a Covid19 elleni vakcinával) a NAV-dolgozókat. Meg tudják-e ezt erősíteni?

   2. Ha igen, akkor 

  • Ki döntött erről?
  • Mi az oka a soronkívüliségnek (hiszen az oltási terv szerint még sokan vannak előttük)?
  • Minden NAV-os dolgozóra vonatkozik-e ez a soron kívüliség?
  • Ha nem, akkor
  • Milyen alapon választottak közülük? 
  • Milyen feltételekkel?

   3. Milyen ütemezésben oltanak?

Ha, és amikor kapunk majd választ a kérdéseinkre, akkor be fogunk róla számolni.

Az oltási sorrend

Amúgy a kormány nem veri nagydobra, hogy mikor kerülhetnek sorra az egyes kategóriákba sorolt emberek, a hivatalos közlések rendre csak arról szólnak, hogy éppen hol tartanak az oltásokkal, s nem vázolják a következő lépések sorát. Ám a 444 által egy hete megszerzett 80 oldalas oltási stratégiából látható a felállított oltási prioritási sorrend:

  1. Egészségügyi és egészségügyben dolgozók (172 600 fő)
  2. Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek (146 483 fő)
  3. A Covid19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek. A 60 éven felüli krónikus betegség(ek)ben szenvedők. A 90. életévét betöltöttekkel kezdődik az oltás, majd lefelé következnek az életkori kategóriák, majd a 60-65 év közötti, krónikus betegségi körbe nem tartozók következnek (1 756 528 fő)
  4. A rend- és honvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal, a védekezésben résztvevők, az operatív törzs, a diplomáciai testületek, az állami vezetők, valamint a nemzetközi kötelezettségeket teljesítők. (Rendvédelmi szervek: 83 000 fő, honvédelmi szervek: 25 155 fő, a védekezésben résztvevő nem egészségügyi vagy egészségügyben dolgozók (például az operatív törzs, a diplomáciai testületek, az állami vezetők, valamint a nemzetközi kötelezettségeket teljesítők): kb. 1000 fő)
  5. A közigazgatási szervek azon tisztviselői, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek az ügyfelekkel (277 200 fő)
  6. 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek (470 928 fő)
  7. Kritikus infrastruktúrában dolgozók (405 érintett üzem, 31 000 fő)
  8. Valamennyi 18-59 éves, akik a fenti csoportokba nem tartoznak (4 380 000 fő)

A koronavírus.hu oldalon ma a következő jelent meg: „Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult... Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el... Harmadik körben, február első hetén elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása kórházi oltópontokban és a háziorvosoknál. Az oltás ezen a héten is folytatódik... Negyedik körben, ezen a héten megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása is.”

Kivételek pedig vannak

A NAV-osok nem lennének az elsők – és, ismerve a hazai állapotokat, vélhetően nem is az utolsók –, akik soron kívüliséget élvezhetnek. Korábban már kiderült, hogy a magyar illetékes egyenesen elengedhetetlennek tartják, hogy mielőbb megkapják a vakcinát a fociválogatott tagjai, de általában is a sportolók védelme mindenek felett, így azután az olimpikonok (és nem csak a kvalifikációt már kiharcolt sportolók) is előbbre kerültek a sorban.

Mondjuk, annyira azért nem sportszerű (mondhatni, ezért sem osztanának fair play díjat a kormánynak), hogy ugyanezt nem tették lehetővé a pedagógusok számára. Mint mi is megírtuk: hiába kéri a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, hogy ne csak a tesztelésnél, hanem az oltási tervben is gondoljanak a tanárokra, a kormánytól csak egy cinikus választ kaptak: sok a 65 évnél idősebb és beteg tanár, ők úgyis előrébb vannak a sorban. Az érdekvédelmi szervezet ügyvivője, Nagy Erzsébet az RTL Klub Híradójának elmondta, hogy azt szerették volna elérni, hogy a szociális dolgozók után a tanárok következzenek a sorban.